V-ati trezit vreodata in mijlocul unei metropole, in prima zi de concediu, intrebandu-va care e cel mai potrivit loc in care sa mergeti? Probabil ca da. Solutia este una traditionala: cumpararea unui ghid turistic, insa, de cele mai multe ori, la hotel, in aeroporturi sau gari, brosurile disponibile sunt scrise in limba locala sau, in cel mai fericit caz, in engleza. Si-atunci de ce sa nu avem de-acasa un ghid in limba romana? Top 10 Paris este un astfel de ghid, face parte dintr-o colectie mai ampla rezervata marilor capitale, poate fi extrem de util in vacanta petrecuta in Franta si va fi oferit de �Saptamana Financiara� impreuna cu numarul din 6 august.

In fiecare oras turistic exista o sumedenie de obiective turistice care pot si merita sa fie vizitate. Daca ii intrebi pe cei care au fost deja pe-acolo, fiecare iti va recomanda un alt loc �care trebuie neaparat vazut�. Asa se naste dilema turistului, iar ghidul Top 10 Paris incearca sa o rezolve in cazul capitalei Frantei.

Metoda utilizata este destul de simpla si, in acelasi timp, practica. Mai intai sunt alese cele mai importante 10 obiective ale orasului. Muzee, catedrale, celebrul Turn Eiffel, Arcul de Triumf au parte de cateva pagini dedicate, fara a se realiza neaparat o ierarhie a lor. Putina istorie, descrierea obiectivului, detalii care tin de specificul fiecaruia sunt punctele pe care le atinge ghidul in fiecare caz in parte. Mai exista sfaturi practice despre acces, locuri de recreere, cafenele si restaurante in perimetrul monumentului. Pentru muzee, referirile la cele mai cautate exponate vor ajuta pe oricine sa se descurce mai usor. Lista celor 10 puncte �fierbinti� din Paris cuprinde astfel Muzeul Luvru, Muzeul d�Orsey, Turnul Eiffel, Catedrala Notre-Dame, Biserica Sacre-Coeur, Arcul de Triumf, Centrul George Pompidou, Panteonul, Sainte Chapelle si Hotelul Invalizilor, adica tot ce merita sa fie vazut intr-o vizita de cateva zile in Paris.

Daca alegerea editorului nu pare multumitoare, exista si o lista a celor mai cunoscute 10 muzee din orasul luminilor, astfel ca turistii isi pot alege dupa propriile gusturi locul pe care sa-l viziteze. Alte 10 propuneri se refera la galeriile de arta, iar o persoana pasionata poate renunta la vizita dintr-o catedrala pentru a admira tablourile preferate. Parcurile si gradinile, fantanile, locurile sfinte, cladirile istorice, chiar si locurile cu o panorama unica au fiecare propria lista de 10 propuneri. La fel traseele pentru plimbari, cafenelele, magazinele si pietele, festivalurile, locurile de distractie si cele destinate copiilor. Nu in ultimul rand, restaurantele sau cabaretele au un top 10 al lor, astfel ca nimeni nu va ramane flamand sau plictisit utilizand acest ghid.