Incalzirea vremii si revarsarea apelor au produs pagube in 98 de localitati din 18 judete. Aproximativ 7.500 de hectare de teren agricol si 1.000 de gospodarii au fost inundate, majoritatea din partea de vest a tarii.

Peste 300 de gospodarii, anexe, fintini si peste 3.500 de hectare de teren arabil din Transilvania au fost inundate de ape. Cel mai afectat a fost judetul Cluj, unde peste 180 de gospodarii si anexe si peste 2.500 de hectare de teren agricol au fost distruse de ape. In cartierul Viile Dejului din municipiul Dej primaria a distribuit apa minerala si apa pentru uz menajer, cu cisternele procesatorului de lapte Napolact. In statia de tratare a apei din Dej s-a decis clorinarea suplimentara a apei. Sapte localitati au ramas fara curent electric. Au fost afectate mai multe drumuri judetene si nationale, duminica la amiaza fiind inca inchise DJ 182 F Cuzdrioara-Girbaul Dejului si DN 17 Valea Girbaului-Rugatesti, in ciuda scaderii apelor sub cotele de atentie.

Muresul, sub ape

Pina la inchiderea editiei, in judetul Mures apele izolasera un sat, un altul era complet inundat, cinci drumuri inchise si peste 700 de hectare de teren agricol distruse. Cresterea debitelor pe riurile Mures si Tirnava Mica a dus la blocarea a cinci drumuri judetene si comunale. Agentii de la sistemele hidrotehnice monitorizeaza cursurile de apa cu formatiuni de gheata si actioneaza pentru elaborarea prognozelor hidrologice in scopul informarii comisiilor locale de aparare. Bine protejat de diguri, Tirgu-Mures nu a resimtit nimic din ravagiile facute de ape in alte parti ale judetului.

Avaria deceniului

Exploatarea miniera Petrila si, partial, orasele Petrila si Petrosani au ramas, simbata dupa-amiaza, fara curent electric, timp de aproape o ora, din cauza ruperii a doi izolatori din statia de inalta tensiune Petrila. "O avarie de o asemenea gravitate nu a mai avut loc in ultimii zece ani. Echipele noastre au facut tot ceea ce a fost posibil pentru ca durata incidentului sa fie cit mai scurta, avind in vedere ca era vorba de perturbarea activitatii la Exploatarea Miniera Petrila, dar si de consumatorii casnici care au ramas fara energie electrica intr-o zi de weekend", a declarat Florin Mirza, directorul Electrica SA Deva.

Lumina vine cu barca

Din cauza inundatiilor produse de apele Crisului Alb, localitatile Tatarasti si Prihodite, din zona Brad, au ramas, de simbata pina duminica dimineata, fara curent electric, din cauza unui stilp rupt pe linia de medie tensiune Brad-Tebea. In Retezat, in zona Baraj 2, din cauza unei alunecari de teren un copac a cazut pe firele conductoare, afectind o portiune de linie care alimenteaza Cabana Rotunda. "Cele doua incidente au fost provocate de inundatii, facind aproape imposibila interventia in cele doua localitati din zona Brad. Din cauza apelor revarsate, echipelor noastre le-a fost foarte greu sa actioneze, fiind nevoite sa foloseasca inclusiv barci pneumatice pentru a putea interveni la unele posturi de transformare", a spus Mirza.

La revedere zapada, vine soarele!

Ne putem lua ramas bun de la zapada care a facut deliciul statiunilor montane. Ea se transforma in apa care ameninta sa devina periculoasa prin abundenta, in zonele din jumatatea de nord a tarii. Conform informatiilor furnizate de site-ul EuroNews, ultima decada a lunii martie nu are rasturnari spectaculoase de aspect. In principal, vremea va fi frumoasa si calda, cu temperaturi caracteristice primaverii. Ziua vom avea valori cuprinse intre 7 si 20 de grade C, cu extrema mica la inceputul intervalului, iar valoarea maxima la sfirsitul perioadei. Cerul va fi mai mult senin in majoritatea regiunilor. Exceptie par sa faca regiunile din nord-vestul si nordul tarii, unde sint posibile innorari mai accentuate si ploi slabe, in reprize, dupa-amiaza. In primele zile ale lui aprilie se pare ca ploaia revine, dar despre aceasta va vom informa la momentul potrivit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.