Social 30 Iulie 2007 01:13
Dupa ce a cistigat de unul singur un concurs Google, proiectind in 3D campusul universitatii la care a studiat, un roman stabilit in SUA vrea sa refaca virtual intregul centru al Bucurestiului.

Sandu Baciu a inceput sa reconstruiasca in format tridimensional buricul Bucurestiului, mai mult dintr-o ambitie personala. A inceput cu Cercul Militar, a continuat cu schite virtuale pentru celebrul restaurant Capsa si cu bibliotecile Nationala si Universitara. Era deja in Canada, la studii de masterat, cind a auzit de concursul initiat de compania Google, care invita tocmai la reconstituirea in 3D a unor imobile.

Google a invitat studentii din America de Nord sa-si reconstruiasca, cu ajutorul programului SketchUp brevetat de gigantul american, campusurile in care studiaza. Din cele 365 de universitati inscrise, care au trimis citeva zeci de mii de studenti sa le reprezinte, sapte echipe au cules in cele din urma laurii pentru performanta lor. Unica institutie de invatamint superior din Canada, Concordia University, a fost reprezentata de un singur student, Sandu Baciu, originar din Slobozia, plecat la studii in statul nord-american inca din 2002. „Am aflat relativ tirziu de concurs, prin martie-aprilie, cind mai aveam doua luni pina la data-limita, 1 iunie”, povesteste Sandu Baciu pentru Cotidianul.

Ce a urmat s-a numit alergatura si lucruri la limita legii: „Am mers la campus cu sotia si cu aparatul foto. Am fotografiat cit am putut de mult, am fost chiar avertizat de un agent de paza sa nu mai fac poze, probabil paream dubios. Am petrecut ore bune acolo pentru ca fiecarei cladiri i-am alocat cel putin 20-30 de poze”. A continuat cu modificarea imaginilor si cu realizarea modelului 3D in SketchUp. „Lucrez la o companie de constructii si, cum mai aveam si cursuri, nu am putut lucra decit in weekend intr-o cafenea. Sotia si copiii ramineau acasa”, descrie Baciu peripetiile proiectului care l-a tinut in priza doua luni. „Trageam tare sa fac chiar si patru cladiri in weekend pentru ca intregul complex numara 22 de cladiri”, isi aduce acesta aminte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.