Povestea cu neamul nostru care se trage din Traian si Decebal, idila cu Dochia si iubirile dintre soldatii romani si femeile dace sunt putin spre deloc cunoscute de italieni. Asa ca, atunci cand calci in Italia, e bine sa nu te bazezi pe faptul ca vei fi considerat un frate latin, urmas de-al lui Traian si de-al Romei. Ci mai degraba de-al rromilor... Mai mult decat atat, un sondaj realizat la inceputul lunii de Demos si citat de presa italiana a aratat ca, dintre imigranti, italienii se tem cel mai mult de romani.

CA SUNTEM SLAVI... "O zi intreaga m-am contrazis cu patronul meu care spunea ca romanii nu sunt latini, ci slavi. Ca daca suntem de la Marea Neagra, cum sa fim latini?!", spune una din romancele care lucreaza in Italia. Este doar una din gafele pe care le fac italienii in privinta originilor noastre. Aflati in Italia ca turisti ori imigranti, nu rar veti fi intrebati, uneori fara urma de rautate sau rasism, daca romanii se trag din rromi, convingere impartasita de mare parte din italieni.

Mirarea lor va creste o data cu povestile despre radacinile noastre comune, in caz ca va apucati sa le depanati. Putini vor fi convinsi de istoria pe care, eventual, le-o veti expune, asa ca sa nu va suparati, la final, cand va va fi adresata clasica intrebare: "Dar de ce esti atat de alb, ca voi, romanii, sunteti mai colorati?!"

CA SUNTEM TUCIURII... "Si mie imi spun ca nu seman a roman, ca sunt alb si nu tuciuriu... si se mai mira si de faptul ca nu stiu rusa, ca doar 'de acolo>> suntem toti si mai fac ochii mari de tot cand aud ca ortodoxul e tot crestin", spune un compatriot pe forumul romanilor din Italia (www.romania-italia.info).

"Cand am spus cuiva ca studiez limba romana, multi mi-au zis 'ai, aceste limbi slave sunt dificile... si apoi trebuie si sa inveti sa scrii in chirilica!>>", s-a destainuit un alt imigrant. Dar nici cu geografia nu par sa stea italienii mai bine, cand vine vorba de "fratii lor latini".