Mostra de la Venetia implineste, in 2007, 75 de ani de existenta, in decursul carora au avut loc 64 de editii. Intre 29 august si 8 septembrie, 57 de filme vor fi prezentate in premiera la celebrul festival italian. Competitia oficiala de anul acesta se anunta spectaculoasa si ca eveniment monden, datorita numeroaselor staruri, atit actori, cit si regizori. Pe covorul rosu de la hotelul Lido vor calca, in curind, VIP-uri precum Brad Pitt, George Clooney, Richard Gere, Cate Blanchett, Vanessa Redgrave, Scarlett Johansson, Charlize Theron si Susan Sarandon, venite sa promoveze filmele unor regizori precum Kenneth Branagh, Brian De Palma, Ken Loach, Peter Greenaway si Ang Lee. "Prezenta lor aici nu inseamna decit ca marii regizori si marii producatori au incredere in noi", a glumit Marco Mueller, directorul Mostrei, referindu-se la recentele probleme ale festivalului venetian cauzate de rivalitatea cu nou-nascutul Festival International de Film de la Roma, creat anul trecut si care dispune de un buget mult mai mare.

Filmele americane si cele britanice domina anul acesta competitia pentru Leul de Aur, reprezentind jumatate (11 din 22) din totalul productiilor prezentate in premiera mondiala in cadrul sectiunii principale a festivalului. "Am vrut sa aratam ca exista o cinematografie anglo-saxona diferita de cea mainstream", a declarat Marco Mueller. "Principalul nostru criteriu a fost originalitatea si ni s-a parut ca filmele din SUA si din Marea Britanie reusesc sa ofere ceva nou si sa arate o indrazneala mai mare decit a altora. Ceea ce ni se pare extraordinar este ca filmele din selectie sint incredibil de inovative si, cu toate acestea, sint pline de staruri", a adaugat Mueller pentru Reuters.

Filmul din deschidere este "Ispasire", in regia lui Joe Wright, o adaptare dupa romanul omonim al scriitorului Ian McEwan, cu Keira Knightley in rolul principal. "Ispasire", o coproductie americano-britanica, o are in distributie si pe Vanessa Redgrave, iar subiectul este o poveste de dragoste pe timp de razboi, in Anglia anilor treizeci. Acesta este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Joe Wright, dupa "Mindrie si prejudecata", realizat in 2005, care i-a adus Keirei Knightly o nominalizare la Oscar.