Doi adolescenti bolnavi de SIDA de la Centrul de plasament de tip familial "Sfanta Maria" din Golesti au fost surprinsi de colegii lor facand sex, informeaza Rompres. O fata din centru le-a povestit ziaristilor ca un adolescent, M.D. de 16 ani, si o tanara, C.G. de 18 ani, au facut sex in toamna anului trecut. "Prima data cand s-a aflat ca intre doi dintre copiii de la Sf. Maria s-a consumat un act sexual a fost in toamna anului 2004. Nu stiu daca au mai fost si alte cazuri pentru ca nimeni nu a mai vorbit", a povestit colega celor doi, infestata si ea cu HIV. Fata spune ca nimeni nu le poate interzice adolescentilor din centru sa faca sex, dar crede ca acestia ar trebui sa fie educati in sensul de a face sex protejat.

"Am aflat de un caz in urma cu mai mult timp, cand cineva mi-a introdus un bilet sub usa, in care imi scria cine sunt cei doi protagonisti. La una din sedintele de consiliere l-am intrebat pe baiat daca este adevarat si acesta mi-a confirmat", a spus sefa centrului, Ionica Dobrin. Ea a afirmat ca a intrebat ce se poate face in asemenea cazuri cu prilejul unei intruniri la Bucuresti, insa nu a fost multumita de raspuns. "Am intrebat la o intrunire la Bucuresti, ce putem face, daca le putem da bromura. Cei de acolo ne-au recomandat prezervative, insa nu stiu daca este cea mai buna solutie", afirma sefa centrului.

Bianca Cercel, sefa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Vrancea, spune ca luni (n.r - astazi) toate fetele din centru vor fi duse la un control ginecologic, apoi urmand sa li se administreze anti-conceptionale. Ea face insa si o declaratie socanta: "Cea mai buna solutie ar fi sterilizarea, insa nu stiu in ce masura ne permite legea acest lucru. Vom vedea care este cea mai buna solutie pentru ei", a precizat Bianca Cercel. De remarcat, aceeasi atitudine au avut-o si nazistii in ceea ce priveste persoanele cu diferite boli si handicapuri.

Centrul "Sfanta Maria" din Golesti a fost subiectul unui scandal in toamna lui 2003, atunci cand cei 14 adolescenti ai centrului au mers la scoala din comuna, lucru care i-a revoltat la maxim pe sateni. In cele din urma, unii dintre adolescenti au fost primiti la cursurile scolii generale, insa altii sunt educati si acum tot in centru. Centrul"Sfanta Maria" functioneaza in urma unei finantari Phare.