Social 27 Iulie 2007 00:56
Guvernatorul Deltei spune ca debitele foarte scazute ale raurilor pun in pericol populatia piscicola de la gurile Dunarii

Paul Cononov este guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii de mai bine de trei ani. Este omul care a rezolvat problema concesionarilor piscicole, mostenita de la fostul guvern pesedist. Sub mandatul lui s-au realizat cele mai mari suprafete de reconstructie ecologica, iar aceasta arie unica in lume a beneficiat de cele mai multe finantari si programe privind renaturarea si protejarea paradisului deltaic.

Cononov a propus realizarea, in premiera, a unei trilaterale - Romania, Ucraina, Republica Moldova - care sa gestioneze impreuna Delta Dunarii.

- Care sunt problemele cu care se confrunta, in prezent, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii?

Cea mai grea problema este seceta, care ne da mari batai de cap. Incepand din iarna trecuta, fiind perioada total atipica, fara precipitatii, am avut foarte multe incendii in Delta Dunarii, desi incendierea controlata s-a folosit si se foloseste si acum ca metoda de igienizare a stufarisului. Este foarte greu de intervenit la astfel de incendii.

Au fost la un pas sa fie afectate padurea si localitatea Caraorman, s-a reusit stoparea celor doua mari incendii prin interventia agentilor ecologi si a populatiei locale. A fost afectata si o parte din zona strict protejata Erenciuc, unde exista o rezervatie de arini. Seceta s-a extins pe perioadele primaverii si verii. Acum, ne aflam intr-o situatie in care debitele de apa sunt foarte scazute, iar populatia piscicola a migrat din zonele de apa cu adancimi mici la apa mai mare, in bratele de varsare ale Dunarii.
Migrarea a dus si la o aglomerare a pasarilor, care se hranesc cu peste, in aceste zone. In urma ultimelor analize de laborator, am constatat faptul ca oxigenul din apa este extrem de scazut, ceea ce poate duce la mortalitati masive piscicole, daca temperaturile nu vor scadea. Am prevazut din timp acest lucru si am initiat o hotarare de guvern care a si fost aprobata, pentru decolmatari in regim de situatii de urgenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.