Social 27 Iulie 2007 23:02
Din 10 august cinematografele din Romania vor prezenta comedia misterioasa “Omul problema”, o productie Norvegia-Islanda. Regia ii apartine lui Jens Lien, cel care si-a inceput cariera facand documentare si reclame, dar si filme de scurt-metraj.

“Shut the door” este unul din scurt-metrajele care a fost selectat in programul competitiei oficiale a Festivalului de la Cannes, in 2000, iar “Natural Glasses” a fost prezentat in aceeasi competitie, anul urmator (2001). Primul sau film de lung-metraj, “Jonny Vang” a fost lansat in 2003 si a avut premiera la Festivalul de la Berlin, la sectiunea Panorama, primind mai multe premii.

„Omul problema” descrie o lume asemanatoare cu lumea in care traim. Un punct de vedere sarcastic si voalat asupra vietii imbelsugate pe care o avem in tarile nordice. O societate in care toate problemele au fost rezolvate. Empatia a devenit inutila - a fost inlocuita de prietenia de fatada. Nu mai exista nici moarte, nici vise, dar nici iubire. Filmul descrie singuratatea completa intr-o lume care are de toate - dar nimic mai mult. O societate care a pierdut ceva pe drumul sau catre perfectiune. Povestea este a unui barbat, Andreas, in varsta de 40 de ani, care soseste intr-un oras straniu fara sa stie cum a ajuns acolo. Descopera ca are o slujba, un apartament si chiar si o sotie. Foarte curand, acesta observa ca ceva nu este in regula si incearca sa evadeze din oras, dar descopera ca nu exista nicio iesire. El il cunoaste pe Hugo, care a gasit o crapatura intr-un zid din subsolul casei sale. Din crapatura izvoraste o muzica minunata. Poate crapatura fi drumul catre „cealalta parte”?

Trond Fausa Aurvag il interpreteaza pe Andreas. El a aparut si in cele mai memorabile filme comerciale norvegiene din ultimii ani. Numeroasele roluri pe care le-a jucat au demonstrat talentul sau remarcabil de actor de comedie, fiind considerat unul dintre cei mai promitatori actori tineri din Norvegia. Petronella Barker esteAnne-Britt, iar experienta ei include 18 seriale de televiziune si filme de lung metraj, printre care recentul succes „Hawaii, Oslo”. A fost angajata de Det Norske Teatret si de Goteborg Stadsteater si este, in prezent, la Nationaltheater.

Birgitte Larsen o intruchipeaza pe Ingeborg in peliula “Omul problema”. Ea s-a nascut in Kristiansand, Norvegia, in 1981. A absolvit Academia Nationala de Teatru in 2003 si de atunci este angajata de Det Norske Teatret si de Nationaltheater. Birgitte este una dintre tinerele sperante ale Norvegiei si acest film marcheaza debutul ei in lung-metraj. Cu sediul la Oslo, TORDENFILM a fost prima companie de productie fondata in intregime de absolventi ai relativ recentei Scoli Nationale de Film din Norvegia, de la Lillehammer. Domeniul de activitate al companiei TORDENFILM se concentreaza asupra dezvoltarii si productiei de filme de fictiune, in special filme de lung-metraj. Alegerea proiectelor subliniaza calitatea viziunii individuale mai degraba decat limitarea la anumite genuri sau manifeste. Pelicula a fost premiata la diverse festivaluri. Premiul ACID i-a fost acordat la Cannes, 2006, in cadrul sectiunii Semaine de la Critique, precum si premiul Fipresci, la Festivalul International de Film de la Goteborg, 2007.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.