Pretul vitelor a scazut de peste cinci ori fata de verile normale

In zonele calamitate, taranii nu mai au ce sa dea de mincare la vite si prefera sa le vinda la un sfert din pretul normal. „Pajistile sint uscate din cauza caniculei. Productia de cereale din acest an este foarte mica si oamenii nu au furaje pentru hrana animalelor.

Din aceasta cauza, fermierii sint nevoiti sa-si vinda vitele. S-a ajuns sa se renunte la o vaca in lactatie pentru cinci milioane de lei. In mod normal, o vita este vinduta cu sume intre 20 si 50 de milioane de lei vechi“, spune Gheorghe Liciu, presedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania. Aceasta situatie se regaseste in zonele calamitate din Muntenia, Moldova si o parte din Transilvania.

„In sudul Olteniei si in judete precum Vaslui, unde nu a mai plouat de sase luni, se vind vacile si cu trei milioane. In general, animalele sint cumparate de baieti destepti, care vin cu un camion prin sate si le dau in mina taranilor citeva milioane pentru o vaca. Oamenii prefera sa ia banii pentru ca abatoarele sint departe si transportul i-ar costa mai mult decit ar primi pe animal. Astfel, aceasta situatie dramatica pentru fermieri este transformata intr-o oportunitate de samsarii care au fost pe faza. Fermele mari nu prea cumpara acum animale pentru ca ele achizitioneaza de obicei vaci cu o productie foarte buna“, a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui.