“Inspectorii sanitar-veterinar nu au cum sa elibereze aviz sanitar pentru aceste unitati. Elevii pot folosi apa doar pentru a se spala, dar nu si pentru baut. Singura solutie este construirea unor micro-statii de filtrare a apei, la nivelul acestor comune, insa costurile nu pot fi suportate de autoritatile locale”, a declarat ieri , intr-o conferinta de presa, inspector scolar general Camelia Gavrila.

Aceasta a adaugat ca a avut o intalnire cu prefectul si primarii din judet in incercarea de a-i determina pe edili sa intocmeasca proiecte pentru atragerea fondurilor structurale.

“Costurile pentru infiintarea unei micro-statii sunt de 2.000 - 3.000 euro”, a precizat Camelia Gavrila. Sefa ISJ a mai spus ca nivelul de nitriti din apa nu ar provoca insa imbolnavirea elevilor.

Reprezentantii Autoritatii pentru Sanatate Publica Iasi au declarat ca informatiile preliminare colectate de la inspectorii sanitar-veterinari arata ca nivelul de nitriti din apa este peste limita admisa in 80% din comunele Iasiului.

“Procentul comunelor cu apa infestata cu nitriti a crescut cu 10 procente si din cauza secetei si a temperaturilor ridicate din ultima perioada. Deocamdata, inspectorii sunt pe teren si fac evaluari”, a declarat purtatorul de cuvant al ASP Iasi, Marius Voicescu.