Social 24 Iulie 2007 11:14
Romania mai indura temperaturile codului portocaliu inca o zi. Cu toate acestea, bilantul oamenilor rapusi de catre canicula este ingrijorator. Astfel, in decurs de numai 5 zile, s-au inregistrat 15 decese cauzate de caldura excesiva din aceasta perioada, conform declaratiilor de ieri ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Numai in cursul zilei de sambata, au fost constatate 6 decese. Printre regiunile cu astfel de cazuri tragice se numara : Botosani-un caz, Iasi, Bacau-doua cazuri, Vrancea, Buzau, Galati-un caz, Arges-Dambovita-un caz, Arad, Caras-Severin, Bihor-un caz, Ilfov-doua cazuri.

Potrivit lui Nicolaescu, in data de 21 iulie, comparativ cu ziua precedenta, numarul de apeluri la spitale, la camerele de garda si urgente a crescut cu doi la suta, numarul apelurilor primite fiind de 14.814. Si numarul apelurilor la ambulanta a scazut sambata, 21 iulie, cu trei la suta fata de vineri, inregistrandu-se 8.214 apeluri.

Comitetul pentru prevenirea efectelor caniculei reia recomandarile catre institutiile care lucreaza cu publicul referitoare la adaptarea programului in functie de canicula, respectiv evitarea lucrurlui cu publicul intre orele 11.00 si 17.00.

"Am atentionat autoritatile locale si am atentionat si Romsilva ca duminica, in mod deosebit, sa supravegheze padurile, parcurile, locurile de agrement unde ar putea sa izbucneasca incendii ca urmare a neglijentei unora dintre cetateni. Cetatenii trebuie sa continue sa respecte toate regulile igienico-sanitare pentru a putea sa prevenim eventuale toxiinfectii alimentare, eventuale imbolnaviri cu diversi virusi si bacili care ar putea sa le afecteze starea de sanatate", a afirmat Nicolaescu.

Capitala si 20 de judete au primit avertizare cod portocaliu pentru luni si marti, cu temperaturi de pana la 42 de grade, pentru restul tarii aplicandu-se atentionarea cod galben, cu temperaturi de 38 de grade pentru dupa-amiaza de marti si vant si ploi pentru luni si marti, informeaza NewsIn.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat, sambata, ca avertizarea meteo cod portocaliu va fi mentinuta, pentru zilele de luni si marti, pentru 20 de judete din zona de sud si sud est a tarii, precum si pentru municipiul Bucuresti. Cele 20 de judete pentru care se aplica avertizarea sunt Mehedinti, Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Arges, Dambovita, Prahova, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Vaslui si zona de vest din Constanta si Tulcea, la care se adauga Capitala.
Pentru aceste locatii meteorologii prognozeaza temperaturi de 39-40 de grade Celsius, care izolat pot ajunge la 41-42 de grade.

Pentru restul tarii, ANM a aplicat atentionare meteo cod galben, potrivit careia in dupa-amiaza zilei de marti se vor inregistra temperaturi de 35-38 de grade. De asemenea, pentru judetele din Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, nordul si centrul Moldovei, atentionarea cod galben indica instabilitate atmosferica care se va manifesta prin ploi torentiale, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina.

Totodata, ANM a anuntat ca, pentru zilele de sambata si duminica, mentine avertizarea meteo cod portocaliu emisa joi pentru 31 de judete si Capitala, unde se vor inregistra temperaturi care pot depasi 42 de grade.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.