Social 21 Iulie 2007 23:58
Alegerea membrilor comisiilor de jurizare a starnit controverse in lumea filmului

Competitia pentru milioanele din cinematografie a primit unda verde. Centrul National al Cinematografiei (CNC) a lansat noul concurs de proiecte, dupa cateva zile tensionate, pline de rasturnari de situatie. Anuntarea numelor membrilor juriului care va imparti finantari de 15 milioane de lei a starnit deja controverse.

Tinerii cineasti Radu Jude si Radu Muntean sunt satisfacuti de componenta comisiilor care vor analiza proiectele, in timp ce regizorul Sergiu Nicolaescu este de parere ca alegerile ministrului culturii sunt deplorabile.

Membrii juriilor au fost alesi dintre 25 de no­mi­­na­li­zati. CNC a chemat cate un reprezentant al fiecarei asociatii din domeniul cinematografiei pentru a vota membrii comisiilor de selectie pentru proiectele de fictiune (cinci membri), respectiv documentar-animatie (trei membri).

Regizori din vechea garda, inlaturati

in juriul de fictiune, Iorgulescu a starnit controverse, inlocuindu-i pe Fanus Nea­gu si Andrei Blaier cu criticii de film Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan, care aveau in clasamentul rezultat in urma votului din 5 iulie un numar mai mic de puncte decat Neagu si Blaier.

"Din cauza acuzatiilor nesfarsite si a unei situatii confuze si conflictuale intre diferiti membri ai juriului, am spus sa fac un juriu cu oameni care nu au mai participat pana acum la alte concursuri de scenarii", si-a justificat decizia ministrul culturii. La fictiune, juriul va fi format, asadar, din Magda Mihailescu, Dan. C. Mihailescu, Vlad Radescu si Laurentiu Bratan.

Ales initial, scenaristul Ioan Grigorescu s-a retras din acest juriu din motive de sanatate, iar ministrul va numi cat mai curand un nou membru. La categoria animatie-documentar, juriul va fi format din Laurentiu Damian, Adina Bradeanu si Florin Iepan. Ministrul a operat schimbari si in acest juriu. Adina Bradeanu a fost inclusa in defavoarea lui Eusebiu stefanescu si Marius Bodochi.

Criticul literar Dan C. Mihailescu, component al juriului de fictiune, se declara neutru pe teritoriul cinematografiei, dar aplauda inlaturarea lui Blaier si Neagu, care au facut in trecut obiectul unor nemultumiri in breasla. "Eu primesc totul cu o stare de scepticism si ca o provocare profesionala si promit sa fiu cat se poate de impartial, in regimul asta al subiectivitatii. Macar eu nu sunt legat la nicio tabara, la nicio coterie", a spus Dan C. Mihailescu.

Cineastii tineri, multumiti de juriu

Cineasti tineri, precum regizorii Radu Muntean si Radu Jude sunt de acord cu schimbarile facute de ministrul culturii in lista membrilor juriilor viitorului concurs de proiecte cinematografice, dar Sergiu Nicolaescu a spus ca alegerile ministrului sunt deplorabile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.