Social 19 Iulie 2007 01:31
Studentii romani sunt nevoiti sa apeleze la garantia data de parintidaca vor sa obtina credite pentru achitarea costurilor facultatii

Analistii financiari spun ca bancile sunt mai putin interesate sa acorde credite pentru studii, iar consultantii in cariera arata ca studentii nu vor sa faca imprumuturi bancare. Insa tinerii care nu au alta optiune decat sa-si plateasca scoala sunt nevoiti sa apeleze la parinti.

In urma cu putin timp, institutiile bancare aveau cateva oferte pentru studii, acum insa doar doua dintre banci au credite speciale pentru plata facultatii.

In timp ce in strainatate creditul pentru studii este la ordinea zilei, in Romania, prea putini studenti si prea putine banci vor sa foloseasca sau sa acorde creditele pentru studii. "In multe tari din Europa creditele pentru studii sunt la fel de importante ca si cele imobiliare.

La noi insa creditele speciale pentru studenti sunt acordate de foarte putine banci. Cei care vor sa se imprumute pentru a avea bani de facultate o pot face in sistemul garantiilor clasice", spune Mihai Timofte, coordonator de programe de la Centrul International pentru Educatie.

Acesta adauga ca bancile sunt prea putin interesate de imprumuturile pentru studii, din cauza ca nu au garantia ca dupa absolvire tinerii isi vor gasi un loc de munca astfel incat sa poata da banii inapoi.
"In strainatate, nu trebuie sa-ti pui gaj casa ca sa urmezi cursurile de la Harvard, de exemplu, pentru ca, dupa ce termini o astfel de universitate, cu siguranta iti gasesti un loc de munca", completeaza Mihai Timofte.

Consultantii bancari ii sfatuiesc pe studentii care vor bani de studii sa vina cu cineva care sa le garanteze rambursarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.