Social 18 Iulie 2007 23:49
Dupa 50 de ani de la ultima aparitie in fata publicului, Rodica Maniu revine pe simezele Muzeului National de Arta
Picturile si grafica Rodicai Maniu vor fi expuse, de maine si pana pe 30 septembrie, in Salile Kretzulescu ale Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR). Organizata impreuna cu Muzeul Colectiilor de Arta, expozitia "Rodica Maniu - pictura si grafica) va fi vernisata la orele 13.00. Pe aceasta cale, este readusa in atentia publicului larg si a specialistilor numele unei artiste pe nedrept marginalizata, reprezentativa pentru perioada interbelica, ce a cultivat atat acuarela, cat si pictura in ulei.

Opera Rodicai Maniu se constituie pe cateva axe tematice (punctate si prin cele 91 de lucrari prezente in selectia de la MNAR), dintre care peisajul este un gen predilect. In prima perioada, artista a pictat imagini ale locurilor prin care a trecut, cu precadere din Franta si Italia ("Havuz la Tivoli", "Peisaj-Cenzano", "Peisaj din Roma", "Peisaj din Corsica"). Dupa casatoria cu Samuel Mutzner - alaturi de care a facut lungi calatorii - descopera farmecul Orientului. O atrage arhitectura asezarilor ("Pravalii din Damasc", "Strada din Orient" - foto stanga), forfota bazarelor ("Interior de bazar la Ierusalim"), viata cotidiana a localnicilor ("Arabi", "Moscheea Omar"). Rodica Maniu a intrat in constiinta contemporanilor si ca poeta a marii, a Dobrogei, a privelistilor din Balcic, Caliacra, Cavarna ("Stanci la Caliacra", "Capul Caliacra" - foto dreapta). Artista s-a remarcat, de asemenea, prin interesul constant acordat vietii rustice ("Culesul bumbacului", "Fete la cules de mere", "Cules de vie", "La vie", "Sezatoare la tara") si portretisticii ("Femeie in albastru", "Balerina", "Femeie cu mandolina", "Cantareata din lauta", "Portret de copil", "Portret de batrana", "Mama artistei").


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.