Cel de-al cincilea lungmetraj din seria adaptarilor dupa romanele lui J.K. Rowling, „Harry Potter si Ordinul Phoenix“, va putea fi vizionat in Romania, incepind cu 20 iulie, la cinematografele Hollywood Multiplex, Movieplex, CinemaPro, Patria din Bucuresti si Republica din Cluj.

Actiunea filmului se anunta mai sumbra decit in peliculele anterioare de la primele secvente. Atacat de Dementori, eroul recurge la magie in fata varului sau „Incuiat“ si e cit pe ce sa fie exmatriculat pentru aceasta fapta. Nici dupa ce ajunge la Hogwarts lucrurile nu stau mai bine: nimeni nu crede ca Voldemort a revenit, ministrul magiei il inlocuieste pe directorul Dumbledore cu Dolores Umbridge, o profesoara care practica tortura si interogatoriile pe elevi, iar somnul lui Harry a devenit o succesiune de cosmaruri care de care mai reale. Pentru a se impotrivi unei amenintari greu de descifrat, micul vrajitor, alaturi de prietenii lui, Ron si Hermione, decide sa ia haturile in miini si sa isi invete colegii tehnici de aparare impotriva magiei negre. Pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, viata amoroasa a lui Potter devine din ce in ce mai agitata.

In rolurile principale revin actorii Daniel Radcliffe (care, intre filme, a interpretat si un prim rol important de teatru, in piesa „Equus“, a lui Peter Shaffer), Emma Watson si Rupert Grint, dar si Gary Oldman, in rolul lui Sirius Black, plus Maggie Smith (Minerva MacGonagall). Printre noutatile din distributia filmului se numara Imelda Staunton, actrita nominalizata la Oscar. Ei i se alatura Helena Bonham Carter, celebra pentru rolul sau din „Fight Club“.