Pentru ca este vorba de prima 'Istorie a literaturii cinegetice in Romania' si, mai mult, de una foarte bine alcatuita, atat sub raportul informatiei culese, cat si sub acela al maiestriei literare a autorului, care completeaza fericit vastele lui cunostinte in ambele domenii: al literaturii si al vånatorii.

Prefata este semnata de Eugen Negrici, criticul care s-a ilustrat si prin variate izbanzi in vanarea salbaticiunilor. El remarca indreptatit ca autorul stie sa aleaga foarte bine pasajele seducatoare si clipele magnifice ale partidelor de vanatoare, asa cum au iesit de sub condeiul unor mari povestitori.
Cele doua volume ale Istoriei lui Gabriel Cheroiu, absolvent de filologie, membru al Uniunii Scriitorilor si de multi ani redactor-sef al revistei de specialitate a asociatiei de profil, se ocupa de doua tipuri de carti, tipuri ce nu pot fi separate si pe care scriitorul le trateaza in complementaritatea lor fireasca: volume despre vanat si vanatoare ca stiinte si chiar ca arte, respectiv lucrari literare in care subiectele tratate de fictiunea livresca sunt vanatoarea si vanatorii sau, cum le intituleaza el, 'pretexte cinegetice in beletristica'.