Social 17 Iulie 2007 10:43
Mai bine muncitor in Spania, decat agricultor sau intelectual cu diploma in Romania.

Asa au gandit locuitorii comunei Feldru din judetul Bistrita-Nasaud: jumatate dintre ei au plecat in ultimii ani sa lucreze in Spania si Italia ca sa scape de saracia de acasa. Cei mai multi au reusit, iar pe la casele natale mai trec doar in concediu. Acum toti cred ca e mai bine sa muncesti orice in strainatate, dar sa castigi o mie de euro pe luna, decat sa predai lectii la catedra si sa supravietuiesti cu doua sute de euro.

La Feldru, Elena Mari este una dintre multele mame care se gandeste la copilul plecat in Spania. Fata ei era educatoare. Dorea sa faca si o facultate, dar nu a avut bani. Viitorul in Romania i s-a inchis devreme, asa ca a trebuit sa-l caute peste mari si tari.

Dupa ce tinerii si-au dat seama ca pot avea o viata mai buna decat cea de profesor la Feldru, dascalii care au ramas nu vad un viitor prea bun pentru scoala.

"Noi beneficiem de multi profesori calificati, dar s-ar putea, in viitor, mai ales ca urmeaza perioada de pensionari masive, la matematica si stiinte si nu stiu daca cei tineri vor dori sa vina in invatamant", a spus Vasile Svinti, director adjunct la Grupul Scolar Feldru.

Situatia dascalilor din Feldru nu este singulara. Inspectoratul Scolar Bistrita Nasaud primeste anual sute de cereri de concediu fara plata de la profesorii care vor sa munceasca orice altceva, numai sa castige mai mult.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.