Social 16 Iulie 2007 23:44
Cu ajutorul soarelui, proprietarii de case isi pot reduce cheltuielile cu utilitatile. Un sistem de panouri solare costa aproximativ 4.000 de euro.
Un proiect legislativ va propune introducerea de subventii pentru cei care decid sa investeasca intr-un sistem de panouri solare fotovoltaice. Acesta este alcatuit din panouri care se monteaza pe casa, acumulatori si invertor. Sistemul de panouri solare, care face ca factura de energie sa dispara, costa, in functie de puterea dorita, intre 1.000 si 20.000 de euro. „Un sistem complet cu pretul minim va produce energie electrica pentru doua-trei becuri, sa zicem“, ne-a spus Ioan Pirjol, administratorul firmei LP Electric SRL.

Un sistem solar de producere a energiei electrice pentru o casa in care exista unul-doua televizoare, frigider si citeva becuri costa aproximativ 3.000-4.000 de euro. „Zilele cu mult soare ajuta consumatorii casnici care folosesc sisteme de panouri solare fotovoltaice. Beneficiind de mai mult timp cu soare, acumulatorii se vor incarca mai repede“, ne-a spus Ioan Pirjol. Rolul acumulatorilor este de a stoca energie pentru 24 de ore, pentru zilele in care nu apare soarele pe cer si pentru functionarea la parametri normali a aparatelor electrice pe timpul noptii. Perioada necesara pentru incarcarea acumulatorilor este de aproximativ 5 ore, cu soare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.