Social 14 Iulie 2007 22:30
Astazi se implinesc 40 de ani de cand a murit poetul "Psalmilor" si al "Florilor de mucigai"
Tudor Arghezi (1880-1967) a construit impreuna cu sotia sa, Paraschiva, casa de pe strada Martisor, aflata acum langa Piata Sudului. In 1926, cand ei cumparasera terenul de 17.250 de metri patrati, zona era o mahala neamenajata, unde nici strazile nu aratau mai bine decat drumurile de la tara. Casa a avut o noua inaugurare anul acesta, in mai, dupa lucrarile de renovare care au durat din august 2006 pana in aprilie si care au costat 500.000 de lei, bani primiti de la Ministerul Culturii.

Atat poetul, cat si sotia sa sunt inmormantati in curtea casei. El a murit pe 14 iulie 1967, la aproape un an de la disparitia Paraschivei, si a primit funeralii nationale. Arghezi a fost atat de legat de ea, incat i-a spus Mitzurei, fiica sa: „N-o sa apuc sa treaca un an pana voi muri”.
Mitzura isi aminteste acum: „Mintea i-a fost limpede pana la sfarsit. Cand mama a murit de cancer, tata si-a pus la punct editia „Scrieri” pana la volumul 46. Manca din ce in ce mai putin, ma luptam zilnic cu el”. Cu doar doua zile inainte sa moara, el isi scria ultimele versuri, dedicate Paraschivei: „Ma chemi din departare si te ascult/N-am sa te fac, pierduto, sa ma astepti prea mult”.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.