Intr-un apel comun, jurnalistii de investigatie trag un semnal de alarma privitor la intentia UE de schimbare a legislatiei comunitare ce reglementeaza accesul la informatie. Acestia sustin ca actul pregatitor, Cartea verde, care va deschide dezbaterile la nivel european privind schimbarea legislatiei contine o serie de prevederi ce submineaza principiile fundamentale ale dreptului la informare.

Potrivit actului pregatitor, Comisia Europeana priveste accesul cetatenilor la documentele publice ca pe o povara administrativa. Jurnalistii de investigatie cer o administrare moderna prin care sistemele sa fie adaptate pentru transparenta, ci nu o ingradire a accesului la informatii. Scopul legislatiei trebuie sa fie acela de a evita aglomerarea administrativa prin utilizarea unor instrumente moderne, mai sustin, in apelul comun, jurnalistii.

Acest apel este prima luare de pozitie in comun a mai multor organizatii europene ale jurnalistilor de investigatie care se unesc astfel pentru a apara unul dintre principalele instrumente de informare la nivel european. Printre organizatiile care au semnat acest apel se mai afla Foreningen Gravande Journalister din Suedia, Netzwerk Recherche din Germania, Foreningen for Undersogende Journalistik din Danemarca si Bulgarian Investigative Journalism Center, informeaza NewsIn.

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), infiintat in 2001, este o organizatie non-profit care si-a propus sa contribuie la imbunatatirea calitatii jurnalismului de investigatie din Romania.