11 Iulie 2007 , 00:37 in Social
Imigranții din Spania, al căror număr a crescut considerabil în ultimii ani, au devenit un un sector țintă al presei spaniole care și-a diversificat revistele, cotidienele și programele specifice pentru cei 4,5 milioane de străini care locuiesc legal în țară, inclusiv românii, relatează AFP. Romania din Spania reprezinta a doua comunitate straina ca marime.
Romanii, noua tinta a presei spaniole

Există in prezent circa 50 de publicații consacrate imigranților din Spania, specificul aceste piețe constand, in majoritate, in apariția unor publicații gratuite.

Imigranții “nu cumpără ziare precum El Mundo sau El Pais deoarece acestea costă iar ei citesc ceea ce le cade in mană la intrarea in metrou”, mai precis publicații gratuite, a declarat diretcorul cotidianului El Nuevo Ciudadano, o publicație consacrată imigranților.

Cotidianul de 20 de pagini a fost lansat la inceputul lunii iunie și este distribuit in sepcial la Madrid la intrarea la stațiile de metrou din zonele locuite preponderent de imigranți.

El Nuevo Ciudadano are un tiraj de 40.000 de exemplare și este in acest moment singurul cotidian dedicat imigranților din Spania, in timp ce restul publicațiilor sunt săptămanale, lunare sau bilunare, subliniază directorul Omar Macedo.

“Consacrăm majoritatea informațiilor comunităților majoritare din Spania: marocane, romană, și binenințeles latino-americanii”, explică Macedo.

Din cei 4,483 milioane de imigranți care locuiai in Spania la 1 ianuarie 2007, 576.344 sunt marocani (12,86 la sută), urmați de romani, 524.995 (11,71 procente) și de populația latino-americană care reprezintă 34,18 la sută din numărul total de străini.

El Nuevo Ciudadano este publicat in limba spaniolă cu imagini din toate publicațiile consacrate latino-americanilor, incepand cu cea lunară Ocio Latino, fondată in urmă cu 12 ani.

Ocio Latino a fost la inceput o revistă pentru care imigranții trebuiau să plătească, dar concurența tot mai puternică de pe piața publicațiilor gratuite au obligat-o să se alăture curentului.

Același lucru poatr fi spus și despre principala publicație pentru comunitatea romanilor, Noi in Spania. Acest săptămanal publicat in limba romană, cu un tiraj de 20.000 de exemplare, putea fi achziționat contra cost cand a fost lansat in noiembrie 2005.
Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Romanii, noua tinta a presei spaniole.