Social 11 Iulie 2007 00:33
Mii de romani au fost inselati in ultimele zile, dupa ce au dat curs unor indicatii primite prin intermediul unor SMS-uri in care erau anuntati, chipurile de compania Flanco, ca au castigat cateva sute de euro si telefoane mobile de ultima generatie. In realitate, Flanco nu are nici o legatura cu aceasta escrocherie, ca, de altfel, nici companiile de telefonie mobila care atrag, de asemenea, atentia asupra „atacurilor de tip phising“ la care le sunt supusi clientii

Inventivi din fire, romanii cu veleitati infractoricesti au mai descoperit o modalitate de a face bani: escrocheria prin SMS. Planul este unul pe cat de banal, pe atat de banos: se trimit SMS-uri la intamplare, prin care se anunta ca destinatarul ar fi castigat, chipurile, un premiu de cateva sute de euro si un telefon mobil e ultima generatie. In incercarea de a conferi o oarecare tenta de veridicitate mesajului, acesta a fost trimis in numele companiei „Flanco“.

Destinatarului ii este insuflata, initial, ideea ca tot ceea ce ar trebui sa faca pentru a intra in posesia atragatorului premiu ar fi sa sune la numarul de telefon de la care a fost expediat mesajul. Aici insa, alte indicatii: destinatarului i se comunica sa achizitioneze o cartela reincarcabila, sa o razuiasca si sa comunice codul de reincarcare, chipurile pentru ca acesta sa fie verificat. Ei bine, nerabdator sa intre in posesia premiului, destinatarul il comunica inainte de a-l folosi, iar escrocheria si-a atins scopul.

Flanco se dezice de frauda

Asaltata de mii de romani care s-au prezentat la magazinele „Flanco“ pentru a-si ridica premiile care le fusesera promise, compania anunta ca nu are nici o legatura cu aceasta escrocherie. „Flamingo International doreste sa anunte faptul ca aceasta actiune NU este initiata sau aprobata de magazinele Flanco. Retailerul regreta neplacerile create clientilor sai si solicita intelegerea si sprijinul persoanelor care primesc astfel de mesaje pentru a evita repetarea unor incidente similare.

Flamingo ii asigura pe cei care au fost obiectul acestei fraude ca ia toate masurile necesare pentru remedierea situatiei si pentru identificarea celor vinovati. Astfel, apelam la bunavointa celor care vor primi SMS-uri prin care sunt anuntati ca au castigat premii din partea Flanco sau prin care li se prezinta alte oferte ale retailerului, si ii rugam sa tina cont de faptul ca sunt victimele unei escrocherii si sa anunte imediat organele de politie competente in aceasta privinta“, anunta compania prin intermediul unui comunicat.

Operatorii se confrunta cu necazuri similare

Operatorul de telefonie mobila prin intermediul caruia au fost trimise respectivele SMS-uri precizeaza ca escrocii nu prea pot fi identificati atata timp cat folosesc sim-uri „pre-pay“. „Aceste cartele nu pot fi identificate (fiind cartele preplatite) sau localizate, insa toate cartelele care sunt suspectate de tentative de frauda sunt inchise imediat“ - comunica Orange. Totusi, „Orange Romania a furnizat informatii referitoare la acest tip de frauda organelor competente si exista deja cazuri in cercetare la Parchet“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.