Social 11 Iulie 2007 00:09
In rarele cazuri in care exista, clauza de restructurare il face pe patron sclavul angajatului. Patronii de la “Romania libera” au trebuit sa-i momeasca pe ziaristi cu salarii mai mari pentru a-i putea concedia.

18 jurnalisti din redactia “Romaniei libere” au fost concediati dupa ce au renuntat la o clauza care le permitea sa pretinda sase luni de preaviz si 24 de salarii compensatorii. Ei obtinusera acest drept cu putin inainte de vinzarea ziarului, dar apoi au renuntat la el in schimbul unei mariri de salariu.

Contactat de Cotidianul pentru explicatii, Petre Mihai Bacanu, fostul director al ziarului, spune ca acea clauza a fost introdusa in contractul jurnalistilor pentru protectia lor, in conditiile in care aflase ca in presa occidentala se practica acest sistem, al restructurarilor. „Am introdus acea clauza in contract acum doi-trei ani, ca la orice schimbare posibila echipa sa fie protejata. Eram singurul ziar care avea asa ceva”, a declarat Bacanu. In plus, acesta adauga ca singurul care a beneficiat de avantajele acestei clauze, sase luni preaviz si 24 de salarii compensatorii, in momentul plecarii, este fostul redactor-sef Bogdan Ficeac.

Fara clauza care sa ii protejeze, cei 18 jurnalisti pot sa dea in judecata angajatorul, in cazul in care considera ca restructurarea nu a fost facuta pe motive obiective, asa cum prevede Codul muncii in vigoare. Avocat specializat in dreptul muncii Magda Volonciu spune ca astfel de conflicte de munca pot fi evitate prin negocierea foarte atenta a contractului de munca inainte de a fi semnat. „Contractul Colectiv de Munca la nivel national stipuleaza ca angajatorul este obligat sa ofere cel putin un salariu in caz de restructurare. Insa fiecare angajat poate sa negocieze cu patronul ce beneficii poate sa obtina in cazul concedierii”, explica Volonciu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.