'A sexy senior citizen', asa cum l-au numit americanii, Marcel Guguianu, la cei 85 de ani ai sai, este mereu tanar prin lucrarile sale, un maestru care s-a aflat mult timp in preajma altui maestru, Ion Irimescu. Guguianu a slefuit si cizelat metalul, fiind un poet al suprafetelor curbe ce capteaza lumina, un iubitor al transparentelor bronzului si marmurei. Artistul care �sculpteaza tandretea� a avut intotdeauna ca muza femeia. Expozitia artistului dezvaluie gust rafinat si pasiune de viata.

La cei 85 de ani, mereu tanarul Marcel Guguianu isi are, in Capitala, prima mare expozitie retrospectiva dintr-o viata plina de succese si expozitii pe mapamond.

Cel care a stat o vreme in preajma lui Giacomo Manzu; cel care a dat o emblema Bancii Mondiale din Washington cu a sa �Ciocarlie� din bronz; cel care a lasat in micul si prosperul stat San Marino, cea mai veche republica a lumii, o �Neutralitate� ajunsa chiar timbru postal; cel care a impodobit parcul de arta de la Arandelovac din Serbia, tara care i-ar fi oferit un munte de marmura spre cioplire; cel care poate fi admirat la sediul Natiunilor Unite de la Geneva printr-o superba �Pieta� � isi are de cativa ani buni, in mijlocul Barladului natal, un foarte modern spatiu de expunere si de cate ori trec ma bucur sa repet vorba cronicarului: �nasc si la Moldova oameni�.

Cu profilul sau acut de patrician roman, cum l-a vazut Sabin Balasa intr-un cunoscut portret (americanii l-au numit candva �a sexy senior citizen�), Marcel Guguianu este, in felul sau, un alexandrin pe care il modeleaza o cordiala mondenitate si mai ales o stiuta pasiune muzicala (nu intamplator si-a numit atelierul, in pragul caruia Nichita Stanescu facea o reverenta, �un Bolero ravelian�). Este un alexandrin care are acea bucurie de viata ce pare a-i fi data de stirpea sa moldava prin care s-a aflat mult in vecinatatea unui maestru ca Ion Irimescu, prin care a colaborat candva la Iasi, intr-o clasicitate care era si a arhitecturilor si a monumentelor de for, cu rafinatul George Matei Cantacuzino, prin anii �50 si �60 cand triumful public al clasicitatii nu era chiar la ordinea zilei in Romania...

Slefuitorul si cizelatorul metalului si al rocii nobile este un poet al suprafetelor curbe ce capteaza lumina, un iubitor al transparentelor bronzului si marmurei, un solar pentru care omul � mai ales femeia � ramane centrul universului.

�De ce iubesc femeile lui Guguianu� explica odata un critic italian si explicatiile sale ar putea deveni usor si ale noastre azi. Cuvantul cel mai potrivit, din vasta bibliografie critica asupra operei lui Guguianu l-am gasit la Ionel Jianu care scria ca artistul nostru �sculpteaza tandretea�.

Intr-adevar, torsurile si nudurile feminine ale acestui sculptor nascut in tinutul cu cele mai frumoase femei din Romania sunt un omagiu de subtila clasicitate adus celei mai desavarsite fapturi de pe pamant. In atelierul sau de pe bulevardul Lascar Catargiu, in colectia sa barladeana, aici la Dalles, Selene si Salomei, Clio si Euterpe muzele sau fatala Dalila � amintesc, anecdotic, ca din cauza acesteia din urma Guguianu era sa riste un proces cu Dalida! � ilustreaza o propozitie a maestrului care stia ce spune, citez: �Dorsalul femeii este o curba de sacrificiu...� Pe acest altar a slujit Marcel Guguianu, sculpturile si desenele sale stand marturie pentru un gust rafinat si o pasiune de o viata.