Specialistii americani au desfiintat sase dintre cele mai intalnite "mituri" referitoare la expunerea la soare.

1. Bronzul este sanatos atata vreme cat nu te arzi

Realitatea: Medicii avertizeaza ca este de ajuns o arsura solara pentru a-ti dubla riscul de a dezvolta un melanom (cea mai periculoasa forma de cancer de piele). Copiii sunt supusi riscului si in timpul banalei expuneri solare, chiar daca nu sfarsesc prin a suferi arsuri ale pielii. "Cu cat te expui mai mult razelor ultraviolete, cu atat esti mai predispus unor forme ale cancerului de piele. Orice forma de bronz reprezinta o leziune a pielii", a afirmat dr. Martin Weinstock, directorul Societatii Americane de Lupta impotriva Cancerului.

2. Umbrela de plaja blocheaza razele soarelui

Realitatea: Umbrela de soare nu ofera protectie completa. Nisipul reflecta 17 la suta dintre razele ultraviolete, astfel expunerea este continua chiar si atunci cand incercam sa ne ascundem de soare. Totusi, umbrela este utila la orele amiezii, fara a uita insa de crema de protectie.

3. Efectele razelor soarelui sunt mai mici atunci cand acestea trec prin sticla

Realitatea: Sticla actio-neaza precum un filtru numai in cazul razelor UVB, razele UVA putand trece cu usurinta de protectia oferita de aceasta. Trebuie sa folositi crema solara pentru a va proteja zonele expuse atunci cand va urcati in masina: fata, maini, brate. Cei care au biroul asezat in dreptul unui geam trebuie sa apeleze la crema de protectie, chiar daca se afla in casa.