Anuntul facut de Ministerul Educatiei vine dupa ce Societatea Regizorilor de Film (SRF) a denuntat presiuni ale unor asociatii anti-avort pentru ca filmul lui Cristian Mungiu, care vorbeste despre avorturile clandestine din Romania lui Ceausescu sa nu fie difuzat. �Ministrul a decis sa suspende aceasta hotarare si urmeaza sa aiba intalniri, �de la inceputul saptamanii urmatoare�, cu SRF si cu unii dintre membrii juriului de la Premiul Educatiei. Xavier Darcos va cere si parerea Comisiei nationale de clasificare si va lua o decizie definitiva dupa incheierea tuturor consultarilor. Ministerul Educatiei din Franta si-a motivat refuzul de a edita DVD-uri cu acest film pentru scoli si licee prin faptul ca ar fi prea dur.

Premiera in Franta, programata vara aceasta

In Franta, filmul era stabilit sa intre in sali fie in iunie, fie in septembrie. Cei mai multi distribuitori erau dornici sa inceapa cat mai curand lansarea filmului pe piata. Acest trofeu, al celui mai important festival de film din lume, a fost un succes, nu numai de public, ci si de critica, Cristi Mungiu primind si premiul criticii, FIPRESCI. Filmul lui Cristi Mungiu a primit in jur de 60-70 de invitatii in diverse festivaluri de film.

Mungiu, in top, alaturi de Kusturica si Tarantino

Ca o mica statistica, putem spune ca Palme D�Or pentru al doilea film a fost acordat, in ultimii 20 de ani, pentru filmele �Tata e plecat in calatorie de serviciu�, de Emir Kusturica si pentru �Pulp Fiction-ul� lui Tarantino. �4 luni 3 saptamani si 2 zile� este al doilea film al lui Cristian Mungiu care ia un premiu la Cannes, de data aceasta chiar trofeul, �echivalentul Nobelului pentru literatura�, asa cum a comparat criticul de film, Alex.Leo Serban. Pana acum, niciun film prezentat in prima zi a festivalului nu a primit Palme D�Or, iar �4 luni 3 saptamani si 2 zile� este filmul prezentat in prima zi a competitiei care cucereste Palmierul.