Social 9 Iulie 2007 22:53
Componenta finala a juriului Centrului National al Cinematografiei se va decide in aceasta saptamina. Daca ramine in formula votata, cel putin doi cineasti refuza sa participe la concurs.

Miine apare in Monitorul Oficial noul regulament al concursului de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), care stipuleaza desecretizarea juriului si a scenariilor, renuntarea la pragul de nota sapte necesar pentru promovarea unui proiect cinematografic in etapa a doua a competitiei, dar si acordarea de prioritate coproductiilor cu finantare minoritara din partea Romaniei. In cursul acestei saptamini, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, va decide componenta juriului.

Deocamdata, in ordinea voturilor, la lungmetraj vor juriza scriitorii Dan C. Mihailescu si Fanus Neagu, regizorul Andrei Blaier, scenaristul Ioan Grigorescu si actorul Vlad Radescu, iar la documentar si animatie, regizorii Laurentiu Damian si Florin Iepan, precum si actorul Eusebiu Stefanescu.

“Daca juriul ramine in aceasta formula, eu refuz sa particip”, afirma regizorul Radu Muntean. Hotarire impartasita de cineastul Cristi Puiu: “Am spus ca nu particip la concurs pina cind CNC-ul nu incepe sa functioneze normal, iar asta (modificarile si juriul - n.r.) nu este o dovada de normalizare a mecanismelor de finantare. Inca sintem intr-un film suprarealist. Prima miscare pe care ar trebui s-o faca ministrul Culturii ar fi sa treaca in revista juriile din anii precedenti. Si Fanus Neagu, si Blaier, si Grigorescu au fost membri in fel de fel de jurii care au luat decizii destul de suspecte”, rememoreaza regizorul. El precizeaza si ca „trebuie vazut cite dintre asociatiile ai caror membri au votat sint legitimate prin valoare, succes, profesionalism etc. Nu sint prea multe”, puncteaza Puiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.