Social 7 Iulie 2007 00:39
In centrele medico-sociale din Romania traiesc de-a valma copii, adolescenti si adulti. Unii au doar probleme minore, dar sunt nevoiti sa convietuiasca cu bolnavii psihici cronici.
Mai rau este ca in multe centre medico-sociale se practica in mod obisnuit bataia. De multe ori, tocmai violenta este cauza principala a tentativelor de evadare a unor rezidenti, mai ales copiii si adolescentii. "Pedepsele corporale" sunt administrate cu bocancii, cu bare de aluminiu, cu bate etc., iar cei maltratati nu au cui sa reclameaceste grave abuzuri.

In raportul "Mecanismele de protectie a persoanelor cu dizabilitati mintale din institutiile medico-sociale: de la iluzie la realitate", intocmit de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), se arata, concret, cum sunt incalcate drepturile omului in aceste locuri uitate de autoritatile statului. Din cercetarea realizata in 15 unitati medico-sociale din zona rurala, monitorizate in ultimele sase luni si pe baza careia s-a realizat raportul, mentionam situatia de la Centrul de Plasament Sacel, jud. Hunedoara. Aici, soferul, unul dintre educatori, si insusi seful centrului obisnuiesc sa-i bata pe copi. Pe 4.08.2006, cand mai multi rezidenti care au incercat sa fuga au fost prinsi si adusi inapoi, seful i-a batut in biroul sau, iar pe unul dintre ei l-a lovit atat de rau incat a trebuit internat in spital. Alt loc, aceleasi obiceiuri: Centrul de plasament pentru copii cu dizabilitati din siria, jud. Alba.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.