Comisarul pentru Protectia Consumatorilor, Meglena Kuneva, va inainta propuneri in acest sens spre sfirsitul anului, au precizat reprezentanti ai Executivului comunitar. "Date din numai 14 state membre arata ca peste 2.000 de decese au loc anual in incendii provocate de ti-gari, iar alte citeva mii de persoane sint ranite, in timp ce pagu-bele se ridica la zeci de milioane de euro", a spus un oficial european. El a precizat ca deja au avut loc discutii cu autoritati implicate in protectia fata de incendii, reprezentanti ai industriei tutunului si organizatii ale consumatorilor si exista un sprijin general al propunerii.

Reprezentantii Comisiei pregatesc un standard european al tigarilor, similar cu cel existent in Canada si Statele Unite. "Canada a introdus legislatia in 2005 si un numar de state americane i-au urmat exemplul, printre care New York, New Jersey si California, in timp ce Australia intentioneaza sa ia masuri similare", a spus un alt oficial al Comisiei. El a adaugat ca ar fi mult mai usor pentru producatori daca ar exista un standard comun la nivel mondial. Potrivit reprezentantilor Comisiei, cercetarile au dovedit ca noile reglementari adoptate in America de Nord in industria tutunului pentru prevenirea incendiilor nu au majorat pretul tigarilor. "Costul este de circa 0,01-0,92 eurocenti pe pachet", a spus un oficial comunitar.

Producatorii de tutun sint dispusi sa sprijine initiativa, daca vor avea la dispozitie suficient timp pentru a se adapta la noua legislatie. Anterior, companiile au sustinut ca aditivii chimici necesari pentru producerea tigarilor cu auto-stingere ar afecta sanatatea fumatorilor, care nu vor agrea nici noul gust.

"Sprijinim initiativa de promovare a acestor tigari, dar standardul trebuie sa fie corelat cu cel adoptat in statul New York", a declarat Richard James, purtator de cuvint al grupului Philip Morris. James a adaugat ca trebuie sa fie clar ca aceasta masura nu va preveni in totalitate incendiile, iar fumatorii trebuie sa devina mai responsabili.