Social 5 Iulie 2007 22:21
Festivalul Sibiu Dans 2007 aduce in Capitala Culturala Europeana, intre 17 si 31 august, 14 spectacole de dans contemporan, printre care un duet intre un dansator si un excavator, un spectacol in vitrina unui magazin, unul interzis minorilor si un proiect coregrafic romano-luxemburghez.

Peste 50 de dansatori si coregrafi din Austria, Belgia, Elvetia, Estonia, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Statele Unite ale Americii si Romania vor veni la Sibiu la festivalul care are un buget de aproape 230.000 de lei, suportat de Ministerul Culturii si Cultelor (172.000 de euro) si de sponsori si parteneri.

Festivalul Sibiu Dans 2007 va avea ca tema "Corpul". "Autorii spectacolelor vorbesc despre corp in diferite nuante stilistice, festivalul este foarte divers ca formula si continut", a spus directorul artistic al Sibiu Dans 2007, Cosmin Manolescu, intr-o conferinta de presa de miercuri.

Organizatorii festivalului au cautat sa includa in program spatii neconventionale. Astfel, spectacole de dans vor avea loc in Piata Mare din Sibiu, la Biserica Azilului, in vitrina unui magazin din centrul orasului, in Pavilionul 2007 si la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra" din Dumbrava Sibiului, unde accesul va fi gratuit, dar si la Teatrul "Radu Stanca", Teatrul Gong si Casa de Cultura a Studentilor, iar proiectii de filme de dans vor avea loc la studioul de film "Astra", tot cu acces gratuit.

O serie de spectacole care mizeaza pe spatiul neconventional au fost selectionate pe baza unui apel de proiecte lansat in afara tarii. Printre acestea se numara "CC Cushion" de Paul Wenninger, in care dansatorii evolueaza in interiorul unei perne gonflabile, ce va deschide festivalul, pe 17 august, in Piata Mare.

Un spectacol creat special pentru lansarea festivalului "Sibiu Dans 2007", prezentat la Biserica Azilului, este "Bang.Dance", de dansatoarea si coregrafa italiana Emma Scialfa.

Dansul contemporan romanesc va fi prezent in festival cu spectacolul "Solo.RO.1" (19 august, Teatrul Gong), ce va cuprinde un solo creat si interpretat de Eduard Gabia, "Bonus", si "Preview" de Manuel Pelmus. Gabia si Pelmus sunt doi dintre cei mai importanti coregrafi romani contemporani, iar piesele lor au fost prezentate cu succes in importante festivaluri din Germania, Belgia, Austria, Statele Unite ale Americii sau Franta.

Spectacolul "Ce poate corpul meu sa faca", coregrafia si interpretarea Ionut Stana, coordonat de Florin Fieroiu, va avea loc pe 21 si 22 august la Biserica Azilului.

Florin Fieroiu semneaza si un alt spectacol romanesc, ce va fi prezentat pe 28 august in Pavilionul 2007, care cuprinde piesele "Nimic.Precis" si "Ready 'Modern' Made".

Pe 24 si 25 august, vitrina magazinului Steilmann din Piata Mare va deveni scena unui spectacol de dans, conceput de Gilda Bellifemine, "Clichee me # 2". Trei dansatoare - Gilda Bellifemine, Diana Negrinelli si Vittoria De Ferrari Sapetto - vor deveni statui umane mobile ce se rotesc robotic, ca niste exponate ale lumii urbane.

Singurul spectacol interzis minorilor din festival este semnat de coregrafa Apostolia Papadamaki din Grecia si va aduce pe scena Teatrului "Radu Stanca" doi dansatori complet goi, pe 26 august. Piesa "Female Study" va fi interpretata de Markella Manoliadi, iar "Hermaphrodite", de Constantinos Rigos.
Spectacolul "Transport Exceptional", conceput de Dominique Boivin, este "un duet" intre un dansator si un excavator, interpretat de Philippe Priasso (dansator) si Eric Lamy (conducator de excavator), ce va fi prezentat pe 30 august la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra" din Dumbrava Sibiului si in Piata Mare.

Pe parcursul festivalului, filmul "Time Steps" va fi proiectat pe un ecran situat pe Bulevardul Nicolae Balcescu, din doua in doua zile. Productia are ca protagonisti o serie de coregrafi si dansatori si porneste de la filme vechi de dans.

Pe 18 august va fi proiectat in Pavilionul 2007 un film documentar despre celebra dansatoare de striptease Socorro!Gloria!, iar la studioul de film "Astra" vor rula pe 19, 20, 21, 22 si 24 august o serie de productii video de dans, filme de prezentare ale altor festivaluri care au avut loc in Romania in anii anteriori sau portrete de coregrafi romani, iar pe 24 augst, tot la studioul Astra, va fi proiectat filmul "The Mix", o panorama a dansului contemporan suedez intre 1996-2006.

Festivalul se va incheia cu doua proiecte internationale. Pe 29 august va avea loc la Teatrul National "Radu Stanca" spectacolul "Migrant Body", ce va fi prezentat pe 1 septembrie si la Centrul National al Dansului Bucuresti.

"Migrant Body" este un proiect de cercetare si creatie coregrafica europeana, care implica operatori culturali, dansatori si coregrafi, artisti vizuali, jurnalisti si cercetatori din Estonia, Italia, Olanda, Marea Britanie si Romania, care au dezvoltat o cercetare aprofundata despre "corpul migrator". In perioada septembrie 2006-iulie 2007 au avut loc rezidente coregrafice la Bucuresti, Rotterdam, Paarnu (Estonia), Liverpool si Bassano del Grappa (Italia). Rezultatul proiectului va fi prezentat in cadrul unui turneu international care incepe pe 14 iulie la Bassano del Grappa si va continua la Liverpool, Sibiu, Bucuresti, Paarnu si Groeningen (Olanda). Coregrafia spectacolului este semnata de Sonia Brunelli (Italia) si Triin Reeman (Estonia).

Ultimul spectacol al festivalului va fi "Danse.Entre.Deux", ce reprezinta o colaborare artistica intre doi coregrafi - Cosmin Manolescu si Bernard Baumgarten - initiata in contextul desemnarii oraselor Luxemburg si Sibiu drept Capitale Culturale Europene 2007. Manolescu a lucrat cu doi dansatori luxemburghezi pentru piesa "dreams.land", iar luxemburghezul Baumgarten a pus in scena "Broken car" cu Mihaela Dancs si Adrian Stoian. Premiera spectacolului "Danse.Entre.Deux", ce cuprinde ambele piese, a avut loc la Luxemburg pe 21 iunie, in deschiderea festivalului Danz Festival Letzebuerg. La Sibiu Dans 2007, el va fi prezentat pe 31 august, in Pavilionul 2007.

In inchiderea festivalului este programat un concert al trupei Second Hand, informeaza NewsIn.
Festivalul va mai cuprinde si doua ateliere de dans pentru publicul larg si o masa rotunda internationala.
Sibiu Dans 2007 va avea un spot de promovare ce fi difuzat de televiziunea nationala, iar pe parcursul festivalului, TVR va transmite o serie de agende ale evenimentului, Apoi, in luna octombrie, va fi difuzat un "making of" al festivalului, iar in noiembrie vor fi prezentate integral trei spectacole - "Transport Exceptional", "Migrant Body" si "Nimic.Precis".

Sibiu Dans 2007, eveniment inclus in programul oficial "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", este organizat de Fundatia culturala Proiect DCM, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.