Disponibilizarile din sectorul de minerit au inceput in tromba chiar din aceasta luna. Aproximativ 5.500 de mineri vor fi concediati pana la 1 iulie, cei mai multi urmand sa ramana pe drumuri chiar in preajma Sarbatorilor de Pasti.
Pentru 6.000 de ortaci, aventura cu tarnacopul in subteran sau la suprafata, in cariere, va lua sfarsit din acest an, iar 30 de mine considerate ineficiente vor fi inchise, conform angajamentelor asumate de Guvern in negocierile cu Fondul Monetar International. Zonele miniere in care vor avea loc cele mai mult concedieri sunt Maramures, Hunedoara, Bucovina si Prahova.
Primele concedieri au avut loc la inceputul acestei luni la Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, 530 de salariati primind deja deciziile de desfacere a contractului de munca.

Mai grav este urmatorul val de disponibilizari, de altfel cel mai mare dintre ele, care se va produce in preajma Sarbatorilor de Pasti. Printre cei care nu vor avea parte de un 1 mai fericit se numara si aproximativ 500 de mineri din Oltenia. Astfel, pana la 1 iulie a.c, 5.500 de angajati din minerit vor fi nevoiti sa intre in somaj sau sa se reprofileze, iar restul, de pana la 6.000, dupa aceasta data.

Fiecare miner va primi peste 150 de milioane de lei

Presedintele Centralei Nationale Miniere, Marin Condescu, a anuntat ca minerii au posibilitatea sa depuna chiar cereri in baza carora sa le fie desfacute contractele de munca. Condescu a precizat ca fiecare miner disponibilizat va primi cate 150 de milioane de lei, drept salarii compensatorii. La suma respectiva se mai adauga doua salarii medii pe economie, oferite de Ministerul Muncii, precum si pana la 24 de salarii in valoare de 5,7 milioane de lei pentru cei care mai au doi ani pana la pensie. Banii vor fi incasati chiar daca persoana disponibilizata isi gaseste loc de munca la o firma privata a doua zi dupa desfacerea contractului de munca, a precizat Condescu.

Trebuie spus ca, in urma restructurarii in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de 175.000 de persoane la inceputul lui 1997.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.