Social 3 Iulie 2007 11:37
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat ca incepand cu 1 octombrie vom asista la o ieftinire a medicamentelor fara precedent.

Intr-un interviu acordat Juralului National, Nicolaescu a declarat ca “in premiera, in tara noastra vom reduce preturile la medicamente.” Mai mult decat atat, ministrul Sanatatii a explicat si cum va fi posibil acest lucru: „De regula se iau in calcul preturile cele mai mici din trei tari ale UE. De acum vom calcula luand preturile cele mai mici din 12 tari ale UE. De un an muncim la preturile pentru toate medicamentele din catalogul national al medicamentelor autorizate. Dupa estimarile noastre, reducerile vor fi intre 12% si 18% la toate medicamentele din catalog.”

Constient de dificultatea punerii in practica a proiectului, Nicolaescu a adaugat pentru Jurnalul National ca „au venit unii producatori sa ne spuna ca ar trebuie sa facem acest lucru numai la compensate si gratuite. Asta inseamna ca, din aproximativ 4.000 de medicamente autorizate, doar vreo 400 de medicamente, care sunt pe liste, sa aiba preturi mai mici. Nu e corect. Vor fi reduse preturile la toate medicamentele eliberate pe reteta. Aici e conflictul meu cu distribuitorii si cu importatorii de medicamente”.

Un alt proiect actual al ministrului Eugen Nicolaescu este programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Acesta a inceput oficial de astazi si va dura pana la sfarsitul lui septembrie, anul viitor. Astfel, in fiecare luna, incepand cu iulie, cei care isi sarbatoresc ziua de nastere in luna curenta vor primi prin posta, un plic cu formularele cu care trebuie sa se prezinte la medicul de familie. Si cei care nu au medic de familie sau care nu sunt asigurati se vor putea prezenta la orice cabinet, iar medicii vor avea obligatia sa ii examineze. Medicii vor recomanda maximum 9 analize.

Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei este finant de la bugetul de stat si reprezinta cel mai ambitios proiect al ministrului Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.