Criza de metropina si atropina, medicamente administrate in vederea stoparii hemoragiilor, a cuprins unitatile spitalicesti din tara. De exemplu, nici un spital sucevean nu mai are in stoc astfel de produse farmaceutice, extrem de utilizate in special de specialistii in obstetrica-ginecologie.

Acest lucru a fost anuntat ieri de catre directorul Directiei de Sanatate Publica Suceava, Cristian Irimie, care a afirmat ca "...pentru a opri sangerarile de dupa nastere, femeilor ar fi trebuit sa li se administreze aceste medicamente, care insa nu mai sunt de gasit nicaieri. In lipsa lor, doctorii se vad nevoiti sa recurga in mod sistematic la masaj".

Metropina si atropina au o larga utilizare si, in plus, sunt foarte ieftine, dar nu se mai produc in tara. Fiindca nici nu pot fi importate, neexistand furnizori, criza s-a generalizat in toate spitalele din judet.

"Am luat legatura cu toti directorii de spitale din tara, insa aceste medicamente, metropina si atropina lipsesc peste tot. Ca atare, nu putem sa le imprumutam sau sa le achizitionam la schimb cu alte medicamente, asa cum s-a procedat si in alte situatii de criza, cand ne lipseau anumite medicamente din spital", a completat directorul Directiei de Sanatate Publica Suceava, Cristian Irimie.

Aceasta criza vine dupa ce producatorii de medicamente solicitau Ministerului Sanatatii plata datoriilor, care se ridica la peste 10 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.