Cel mai spectaculos este complexul carstic �Pestera Ghetarul Scarisoara - Avenul Pojarul Politiei - Izbucul Cotetul Dobrestilor�. Cu o lungime de peste 5 km, complexul include prima pestera declarata monument al naturii in Romania, in anul 1938, Ghetarul de la Scarisoara, al doilea ghetar subteran din Europa. El adaposteste cel mai mare depozit de gheata fosil din Romania, format in urma cu peste trei milenii si jumatare. Izbucul Cotetul Dobrestilor este cel de-al doilea sifon ca adancime din tara noastra, 75,6 m, primul fiind tot in Apuseni, la Pestera Hodobana - 84 de m. Complexul carstic Coiba Mica - Coiba Mare - Hodobana - Izbucul Tauzului are o lungime de peste 25 km si include cea mai ramificata pestera din Europa si cel mai adanc sifon din Romania.

Cel mai mare si adanc lac subteran din tara noastra, cu peste 12 metri adancime si peste 7.000 de mc de apa, se afla in pestera Zgurasti, obiectiv natural protejat situat pe raza comunei Bistra. Primele explorari ale pesterii, cunoscuta si sub denumirea de Ghetarul de la Zgurasti, dateaza din anii 1920 si apartin lui Emil Racovita si unor speologi francezi.

Pestera adaposteste numeroase sali, cum ar fi Sala Prabusirilor, impresionanta prin multimea blocurilor de roca de dimensiuni de pana la cativa metri cubi, Sala de Mese, Sala Lacului sau Sala Sperantei, podeaua acesteia fiind tapetata cu argila peste care s-au dezvoltat formatiuni stalagmitice de pana la 2,5 m inaltime. O alta Sala este cea a Nuferilor, in care se intalnesc stalagmite-lumanare si �nuferi�-
formatiuni din monocristale de calcit. Prin Galeria Lacului Lung, de 75 m lungime, se ajunge in Sala Templului Prabusit, unde blocurile de dimensiuni de cativa metri cubi atesta perioade succesive de prabusire a tavanului.