Social 29 Iunie 2007 01:01
Cetatea filmului nu da semne ca ar ceda asaltului feminin. Doar 13% din productii apartin sexului slab.
La mijlocul anilor '90, o noua generatie de producatoare si de regizoare ameninta sa rastoarne patriarhalitatea hollywoodiana. In 2001 reprezentau aproape un sfert din cineastii cu joburi full-time din cetatea filmului. Iar in aprilie 2005, un articol din „New York Times“ sustinea ca femeile au ingropat de-a binelea notiunea cum ca Hollywoodul e dominat de barbati.

La sfirsitul aceluiasi an, doar trei lungmetraje din primele 100 in topul incasarilor erau regizate de femei; numarul 38 era „Herbie Fully Reloaded“, de Angela Robinson, urmata de Nora Ephron, cu „Bewitched“, pe locul 42, si de Clare Kilner, cu „The Wedding Date“ (locul 88). Potrivit unei statistici publicate de „Variety“, in 2006, femeile au reprezentat 13% din numarul regizorilor de la Hollywood. Daca in 2005 sase dintre principalele studiouri hollywoodiene erau conduse de femei, un an mai tirziu ramasesera doar doua in pozitii de conducere. Situatia e similara si in restul profesiilor aferente cetatii filmului: conform unei statistici de acum doi ani, sexul frumos reprezenta 17% din totalul regizorilor, scenaristilor, montorilor, producatorilor (inclusiv executivi) si al directorilor de imagine care lucrasera la 250 dintre cele mai profitabile filme ale anului. Pina si cea mai de succes cineasta din bransa, Nancy Meyers, aceea care a demonstrat cu mina ei potentialul de blockbuster al comediilor romantice, declara ca „balanta se inclina in directia gresita. Sintem departe de virsta de aur“. Autoarea „Vacantei“, un lungmetraj care si-a dublat bugetul de 85 de milioane de dolari la incasari, inventariaza sarcastic filmele actuale: „Benzi desenate adaptate, jafuri, actiune, SF, pirati. Toate au teme masculine“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.