Social 29 Iunie 2007 00:27
Diferentele dintre taxele auto existente in Europa reprezinta factorul decisiv care determina pretul final de achizitie al unei masini noi

Politicile fiscale diferite existente in statele din Europa in domeniul auto conduc la variatii mari de pret in cazul achizitionarii unui autoturism. De exemplu, un Volkswagen Golf GTI, cu toate taxele incluse, poate fi achizitionat in Franta cu 29.400 de euro. Exact acelasi model costa in Danemarca peste 57.000 de euro. In Romania, aceasta masina costa 19.100 de euro, fara taxe.

Daca se adauga TVA-ul de 19%, echivalentul a 3.629 de euro, si taxa de prima inmatriculare in valoare de 531 de euro, pretul de achizitie al masinii ajunge la 23.260 de euro, cu toate taxele incluse. In cazul unui Ford Fiesta de 1,4 litri pe motorina de 68 de cai-putere, pretul cu TVA ajunge in Romania la 12.376 de euro. Cu taxa de prima inmatriculare, pretul final ajunge la 12.536 de euro. In Franta, acest model costa 16.240 de euro, cu toate taxele incluse, in timp ce in Danemarca pretul de achizitie se cifreaza la 185.690 de coroane, echivalentul a 24.945 de euro.

La masinile de clasa medie sau peste acest segment, preturile ajung sa fie duble in Danemarca fata de Romania. Astfel, o Alfa Romeo 159 de 3,2 litri si 260 de cai-putere costa 79.028 de euro in Danemarca comparativ cu 41.167 in Romania, cu toate taxele incluse.

„Marea problema a Europei este lipsa unui sistem de taxare armonizat. Danemarca este cel mai bun exemplu al acestei discrepante, iar sistemul de taxare incorporeaza si o 'taxa de lux>>“, a declarat pentru Cotidianul Britta Cordes, responsabil corporate communication din cadrul concernului german Volkswagen AG. „Volkswagen nu este singura companie la care se regasesc aceste diferente de pret in diferite state ale Europei.

Noi vrem sa micsoram preturile masinilor, dar nu putem face acest lucru decit intr-o anumita masura“ a adaugat Cordes. „Politica fiscala din Danemarca nu numai ca include cea mai mare taxa pe valoare adaugata din Europa, de 25%, dar contine si cea mai mare taxa de inmatriculare“, a declarat pentru Cotidianul Marc Greven, director in cadrul Departamentului juridic al Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.