In ultimele sase saptamani, 28 de adulti si 16 copii, membri ai comunitatii rrome nomade, s-au instalat in trei corturi intr-o intersectie din apropiere de Dublin, pe autostrada. "Noaptea este rau din cauza sobolanilor. Incearca sa ne manance alimentele", spune Augustin Rostas, originar din Oradea. "Am venit in Irlanda pentru a le oferi copiilor mei un viitor mai bun", adauga el.

Grupul a sosit in Irlanda legal, sperand sa se angajeze in agricultura si serviciile de menaj, dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la UE, la 1 ianuarie. Insa Irlanda - una dintre putinele membre UE care a dat acces nelimitat la piata sa de munca in 2004 cand au aderat tari ca Polonia si Lituania - a impus restrictii in domeniul muncii pentru tarile care au aderat in 2007. Astfel, acesti oameni nu pot munci, dar nici inapoi nu vor sa se duca, afirmand ca in Romania sunt discriminati.

Reuters prezintă in cateva cuvinte, ca o comparatie, situatia polonezilor. Magazinele si barurile tinute de polonezi apar ca ciupercile dupa ploaie in Dublin, fiind frecventate de miile de polonezi atrasi in Irlanda de cererea mare de mana de lucru.

In cazul romanilor autoritatile irlandeze au emis doar 35 permise de munca in acest an, dupa ce in 2006 au emis 180, cand Romania nici nu era membru UE. Oamenii care traiesc in tabara de langa Dublin nu au calificarile cerute de autoritatile irlandeze. Ei traiesc din alimentele si hrana primite si "pacalesc"traficul intens de pe sosea de fiecare data cand se duc sa ia apa de la o benzinarie din apropiere. Unele dintre femei cersesc in centrul orasului, altele au grija de copii.

"Este absurd sa spui ca pot veni la tine in tara, dar apoi sa zici ca nu ai nici o responsabilitate", spune Sara Russell, purtator de cuvant al Roma Support Group.

Maria Dunganu, de 26 de ani, a nascut acum doi ani si jumatate un baietel, in Irlanda, dar nu poate beneficia de ajutoare sociale. "Nu vreau decat ca cel mic sa aiba un loc curat unde sa traiască", spune ea.
Guvernul irlandez spune ca actualele reguli sunt "In curs de reexaminare" Si vor fi revizuite inainte de ianuarie 2009, cand va trebui sa ia o decizie pe tema extinderii sistemului de restrictii.

"Multe alte state membre au restrictii similare in privinta pietei muncii", a informat Departamentul pentru Societate, Comert si Munca. Si Marea Britanie cere anumite calificari pentru bulgari si romani, dar circa 10.000 au sosit in aceasta tara in primele trei luni ale anului. Presa locala a informat luna trecuta ca persoanele care au ferme de capsuni vor reguli mai putin dure, din cauza ca au nevoie de mana de lucru.

In ultima vreme au tot fost vehiculate informatii despre rromi care locuiesc in parcuri din Londra si despre hoti de buzunare romani, dar Sorin Baciu, purtator de cuvant al ambasadei romane la Londra, a spus ca doar "putini delincventi" au lezat imaginea Romaniei.

"Sunt mana de lucru si mai ieftina, foarte priceputi si cinstiti", spune el, comparandu-i pe romani cu polonezii.

Si Spania a impus restrictii in privinta pietei muncii, dar a permis ca romanii sa devina a doua cea mai importanta comunitate de straini din tara, informeaza NewsIn.

"Daca iei in calcul faptul ca s-a ajuns de la circa 1.000, in urma cu sase-sapte ani, la 800.000, in termeni de integrare lucrurile au mers foarte bine", a spus Miguel Fonda Stefanescu, din Federatia asociatiilor romane din Spania.

Irlanda a acceptat in trecut rromi solicitanti de azil si numarul lor este estimat la 4.000-5.000.
Insa aderarea Romaniei la UE practic a compromis aceasta cale. In conditiile in care legislatia privitoare la drepturile omului se aplica in intreaga Uniune, aceasta inseamna ca nimeni nu ar mai avea de ce sa ceara azil.

Un raport ONU de luna trecuta a informat ca majoritatea rromilor traiesc in saracie si in multe cazuri sunt analfabeti si marginalizati. Grupurile pentru drepturile omului acuza autoritatile din Romania - unde numarul rromilor este mare - de discriminare. Romania spune ca, in calitate de membru UE, respecta pe deplin drepturile omului.

Ea este insa contrazisa de rromii din "tabara" din Dublin. "Chiar si cu aceasta mizerie, locul asta este mai bun decat sa fiu in Romania, pentru că acolo eram discriminati", spune Augustin Rostas.