In cazul unui seism mai puternic, care sa fie resimtit si in Valea Jiului, aproape jumatate din imobile ar suferi serioase stricaciuni.

Cele mai nesigure imobile din Petrosani se afla, asa cum arata o analiza in domeniul constructiilor, in cartierul Aeroport si Coloniile Bosnea si Sasa. Nici imobilele situate chiar in centrul municipiului, langa primarie, nu sunt mai stabile. Periodic, chiar si fara cutremure, bucati mari din tencuiala acestora se prabusesc pe trotuare.
Potrivit normativelor legale, durata normala de folosire a unei constructii civile este de 50 de ani, iar pe aceasta perioada se considera ca respectivele cladiri trec cu bine de unu-doua cutremure majore. Numai ca in Valea Jiului multe dintre imobile au depasit cu mult aceasta "varsta".
Potrivit statisticilor oficiale, situatia este de-a dreptul sumbra. Astfel, in municipiul Vulcan, 185 de apartamente risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur de magnitudine mare. De asemenea, in Lupeni numarul locuintelor nesigure este mai mare de 300, iar in Uricani cel putin 11 blocuri construite in anii '50 nu au beneficiat niciodata de reparatii capitale. In orasul Aninoasa, 106 cladiri sunt mai vechi de 50 de ani si pot sa se darame in orice moment din cauza starii avansate de degradare, iar la Petrosani sunt, de asemenea, sute de locuinte care se pot darama peste locatari.
Autoritatile locale sustin ca multe din aceste blocuri nu au neaparata nevoie de consolidare, ci de reparatii, pe care ar trebui sa le faca asociatiile de proprietari. Cea mai mare problema a acestor constructii consta in umezeala care a atacat in timp structura de rezistenta, iar de vina este neintretinerea teraselor sau a subsolurilor, din acest motiv infiltrandu-se apa.
Pe de alta parte, chiar daca ar vrea sa se adaposteasca in cazul unui seism puternic sau al altei nenorociri, populatia nu cunoaste amplasamentele adaposturilor special amenajate. O statistica intocmita de autoritati releva faptul ca, in cazul producerii unui seism sau in alt caz de forta majora, doar 40-45% din populatia Vaii Jiului ar fi asigurata. Pe langa faptul ca adaposturile sunt putine si, in consecinta, nu pot asigura protectia tuturor oamenilor, amplasamentele acestora raman un mare mister pentru multi locuitori din Valea Jiului.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.