Social 26 Iunie 2007 01:03
Un pachet de Carpati se va scumpi cu 0,6 lei, in timp ce unul de Kent cu numai 0,2 lei, in urma majorarii de accize din luna iulie. Tigarile ieftine vor ajunge la 3,9 lei (de la 3,3 lei in prezent), in timp ce Kent si Marlboro vor atinge 5,4 lei (de la 5,2 in prezent). Motivul: majorarea accizelor, dublata de caracterul regresiv al impozitarii industriei tutunului. Astfel, de la 1 iulie, acciza totala la mia de tigarete va creste de la 36,15 euro (suma fixa 16, 28, plus 29% din pretul de vanzare cu amanuntul) la 42,4 euro (20,89 plus 27% din pretul de vanzare cu amanuntul).

Al doilea motiv pentru care scumpirea afecteaza tigarile ieftine este acciza minima si modalitatea sa de calcul. In urma cresterii accizei minime de la 67 la 91%, ecartul de pret dintre tigarile ieftine si cele scumpe s-a micsorat.

Ca urmare, pusi in fata unui raport pret-calitate distorsionat de acciza minima (care a scumpit tigarile ieftine intr-un ritm mai accelerat), multi consumatori s-au indreptat catre tigarile mai scumpe. Astfel, de la 1 iulie, cea mai vanduta categorie de tigari de pe piata nu va mai fi cea medie (LM, Viceroy), ci cea premium (Kent, Marlboro). Astfel, procentul de 91% va fi aplicat accizei mai mari platite pentru tigarile cele mai scumpe.

Pe o piata in care publicitatea este interzisa, iar diferentele radicale de calitate dintre produse sunt greu de sesizat, producatorii opteaza, paradoxal la prima vedere, pentru practici concurentiale prin taxe. Lobby-ul pe langa Ministerul Finantelor este principala arma competitiva a jucatorilor din industrie.

Astfel, avantajat de faptul ca tigarile premium reprezinta punctul sau forte, directorul Corporate Affairs al British American Tobacco (BAT), Adrian Popa, solicita, intr-un comentariu publicat de Amos News, majorarea accizei minime la 95%. O acciza minima de 95% ar reduce ecartul de pret dintre cele mai ieftine tigari si cele mai scumpe de la 2 lei (in prezent) la 1,3 lei. Oricum, acciza minima de 91%, dublata de majorarea de accize, va reduce ecartul, de la 1 iulie, la 1,5 lei.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.