Social 25 Iunie 2007 15:17
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a promis pensionarilor compensari mai mari la medicamente si alocarea de fonduri mai consistente pentru protezele auditive sau stomatologice, a declarat astazi pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Pensionarilor, Preda Nedelcu.

Potrivit lui Nedelcu, Nicolaescu a multumit astazi pensionarii, promitandu-le ca va incerca sa ofere o compensare cat mai consistenta pentru medicamentele care se acorda deja la preturi reduse.

De asemenea, guvernul va cauta o solutie pentru compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu un venit lunar mai mic de 400 de lei.

Totodata, ministrul sanatatii a promis pensionarilor ca pana la sfarsitul anului se vor desfiinta toate listele de asteptare pentru proteze auditive si stomatologice deoarece se vor aloca mai multi bani pentru aceste servicii medicale. Potrivit lui Preda Nedelcu, in prezent un pensionar asteapta pana la sapte luni pentru a primi o astfel de proteza.

O alta reusita a sedintei, conform liderului sindical, este si programarea de intalniri periodice intre reprezentantii guvernului, cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cei ai pensionarilor pentru a discuta problemele acestora din urma si pentru a se gasi solutii.

Pensionarii au pichetat, miercuri, guvernul si prefecturile din tara, principala revendicare fiind majorarea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Acestia au mai cerut si acordarea de ajutoare pentru acele familii de pensionari ale caror venituri lunare sunt mai mici decat salariul minim pe economie, precum si acordarea unui ajutor financiar sotului supravietuitor a carui pensie nu depaseste salariul minim pe economie.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, le-a promis protestatarilor ca pensiile se vor mari anul acesta, dar o majorare a punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu nu poate fi realizata in 2008.

Pe de alta parte, PSD a amenintat guvernul cu o motiune de cenzura daca executivul nu vine, pana miercuri, cu un punct de vedere la pachetul de legi al pensiilor. Pachetul de legi privind cresterea pensiilor sustinut de PSD in Parlament prevede majorarea pensiilor cu o treime prin cresterea valorii punctului de pensie de la 31% la 45% din salariul mediu brut, dublarea indemnizatiilor pentru pensionarii din agricultura si cresterea pensiei minime garantate la 165 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.