Bonurile valorice acordate donatorilor de sange ar putea fi recunoscute, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, drept mijloace de rambursare a cheltuielilor acestora, au declarat experti ai Consiliului Europei. Reprezentantii europeni, care se afla la Bucuresti pentru evaluarea activitatii nationale de transplant, au precizat ca legislatia comunitara sustine doar donarea voluntara, dar sunt permise decontarea cheltuielilor pentru transport, cazare, masa si contravaloarea zilelor lipsa de la serviciu. in prezent, in Romania donatorii de sange primesc bonuri valorice.

Familiile care accepta prelevarea de organe in vederea transplantului, de la rude aflate in moarte cerebrala, sunt sprijinite prin achitarea cheltuielilor de inmormantare, a declarat Victor Zota, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a anuntat, la inceputul mandatului sau, ca expertii europeni au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra interdictiei de a stimula donarea de sange, organe si tesuturi prin recompense materiale.

Trecerea la donarea voluntara de sange in Romania este un proces care trebuie realizat treptat, Comunitatea Europeana acordand un termen de gratie de cinci ani pentru educarea populatiei. Interpretarea Consiliului Europei privind rambursarea cheltuielilor de transport si masa ar putea fi o portita de scapare prin care sa poata fi folosit in continuare actualul sistem, in care donatorii primesc bonuri valorice. Chiar daca, pana la urma, recompensarea va fi acceptata, este mai bine ca donarea de sange sa se faca benevol. Un om care doneaza sange din proprie initiativa este un om responsabil, care vrea sa faca bine semenilor sai.

Sunt sanse mari ca o persoana care doneaza sange doar pentru tichetul de masa, sa nu fie interesata de propria sanatate. Unele boli grave care se transmit prin sange, cum ar fi HIV/SIDA sau hepatitele de tip B si C se pot descoperi prin testele de laborator abia dupa 3-6 luni de la infectare. Oricine poate avea nevoie de o transfuzie de sange. De aceea, ar fi bine sa doneze din vreme, fara sa astepte o alta recompensa decat certitudinea ca, la un necaz, va primi ajutorul altora, fara riscuri. Un astfel de donator benevol si caruia ii pasa de sanatatea lui si a semenilor va aprecia faptul ca la fiecare donare beneficiaza de un set de analize gratuite. Oamenii de stiinta au stabilit ca donatorii de sange traiesc mai mult si sunt mai sanatosi, riscul de accident vascular si de paralizie reducandu-se cu peste 30 la suta.

Donarea permite improspatarea sangelui si contribuie la tonifierea sistemului imunitar. Un alt avantaj este ca, inaintea fiecarei donari, se face un set de analize gratuite. in acest fel, starea de sanatate este atent monitorizata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.