Primaria si locuitorii din Ocnele Mari sunt din nou in alerta, dupa ce in anumite puncte de pe raza localitatii au inceput sa se manifeste alunecari de teren, informeaza Rompres. "Este vorba de 3 gospodarii din zona Dobresti-Slatioara, de 9 gospodarii din apropierea strandului si de alte 4 gospodarii din Lunca. Fenomenul este cunoscut la nivelul Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, insa deocamdata nu se intreprinde nimic.

Mi s-a spus ca situatia se monitorizeaza si ca urmeaza sa se intervina in caz de nevoie", a declarat Gheorghe Radu, primarul localitatii Ocnele Mari. Conform primarului, alunecarile de la Dobresti-Slatioara sunt cauzate de taierile masive de arbori din ultimii 20 de ani. In ceea ce priveste zona de deasupra strandului, aici parerile sunt impartite. Primarul considera ca extragerea intensiva a sarii din subteran a ajuns sa afecteze acest perimetru, in vreme ce Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea exclude o asemenea posibilitate si recomanda primarului si locuitorilor sa solicite efectuarea unui studiu geologic. "Din pacate, un asemenea demers costa foarte multi bani si nu avem resurse pentru asa ceva," a precizat Gheorghe Radu.

In ultimii patru ani, la Ocnele Mari au avut loc in mod repetat izbucniri ale saramurei dintr-o imensa caverna aparuta ca urmare a extragerii sarii din subteran, care au afectat peste 120 de gospodarii.

La inceputul lunii aprilie este prevazut sa inceapa prabusirea dirijata a tavanului cavernei cu saramura, in incercarea de a preintampina noi accidente ecologice de felul celor petrecute in toamna anului 2001 si in vara anului 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.