Agentia Reuters, intr-o analiza dura, dar argumentata, demonstreaza ca rezultatele luptei anticoruptie "sunt blocate de politicieni ezitanti, confruntari politice si o administratie publica ineficienta"

Agentia Reuters a publicat ieri o ampla analiza critica dedicata Bulgariei si Romaniei si progreselor celor doi noi membri ai Uniunii Europene, analiza dedicata indeplinirii angajamentelor asumate de cele doua tari inainte de aderare. Articolul Reuters contine afirmatii dure gen "rezultatele sunt blocate de politicieni ezitanti, confruntari politice si o administratie publica ineficienta" - Romaniei fiindu-i dedicat mai mult de 75% din material. Reproducem integral in randurile ce urmeaza articolul transmis de Reuters. (George DAMIAN)

Reforme esuate

La sase luni de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria au esuat in a demonstra ca au reusit sa faca progrese credibile in combaterea coruptiei sistemice si a crimei organizate, aceasta in ciuda unor reforme legislative extinse. Lipsa rezultatelor provoaca ingrijorare la Bruxelles, iar unele state membre UE sustin ca cele doua state sarace din Balcani ar fi aderat prea devreme la UE. Cei doi noi membri UE sunt inca supusi monitorizarii si pot fi sanctionati dupa raportul din 27 iunie care va fi prezentat de Comisia Europeana, in cazul in care nu vor indeplini solicitarile in combaterea abuzurilor.

Ambele tari si-au reformat sistemul juridic si au adoptat legi prin care au fost infiintate institutii care sa combata coruptia, in conformitate cu solicitarile Uniunii Europene. Insa mai multi observatori sustin ca rezultatele sunt blocate de politicieni ezitanti, confruntari politice si o administratie publica ineficienta. "Nu am vazut nici o dovada a rezultatelor, nici un impact asupra societatii", a declarat un diplomat de la Bucuresti al unei tari membre UE. "Ar fi trebuit produse mai multe dovezi ca intentioneaza sa combata coruptia la toate nivelurile", a mai declarat acelasi diplomat.

Observatori externi sustin ca frauda este atat de inradacinata in sistemul din Romania si Bulgaria incat foarte multi politicieni locali nu doresc sa implementeze reforme eficiente. Membri ai sistemului juridic sunt adesea foarte de apropiati de gruparile criminale, iar noile legi nu au mecanisme de aplicare. La toate acestea se adauga confruntarile din cadrul partidelor aflate la guvernare, in vreme ce guvernele din Sofia si Bucuresti isi vad popularitatea scazand, iar reformele au fost stopate complet din momentul in care cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana in ianuarie.

In Romania, arhitectul unei renovari complete a sistemului juridic, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, si-a pierdut postul in aprilie in urma certurilor dintre politicieni. Comentatorii spun ca inlocuitorul sau, Tudor Chiuariu, este slab si ineficient. "Combaterea coruptiei a intrat in marsarier. Inca nu este clar ce vrea noul ministru al Justitiei sa faca. Se pare ca ar vrea sa limiteze puterile procurorilor", a declarat Sorin Ionita, membru al Scoietatii Academice Romane.

Stagnarea procesului lui Adrian Nastase

Un alt exemplu ingrijorator este procesul impotriva fostului premier Adrian Nastase, blocat timp de mai multe luni in cadrul unei dispute a Curtii Constitutionale. Acest proces este considerat ca fiind un test al abilitatii sistemului juridic reformat de a judeca cazuri de frauda la nivel inalt.

Nastase, premierul de stanga al Romaniei intre 2000-2004, a fost acuzat in noiembrie de santaj si luare de mita in valoare de 1,4 milioane euro. Procurorii au extins cazul in luna mai, sustinand ca Nastase a acordat slujbe la stat in schimbul ajutorului de acoperire a practicilor ilegale. "Este nevoie de cativa smecheri in spatele gratiilor", a declarat un diplomat. Bucurestiul mai are inca nevoie de o agentie eficienta pentru monitorizarea averilor politicienilor, pe care Bruxellesul o apreciaza ca fiind cruciala in limitarea abuzurilor. Parlamentul initial a limitat puterile acestei agentii si inca mai trebuie sa adopte o versiune imbunatatita. "Politicile publice inca nu sunt eficiente in prevenirea si combaterea coruptiei din administratia publica", a afirmat organizatia neguvernamentala Transparency International, care a calificat Romania ca fiind cea mai corupta tara din Uniunea Europeana.

Bulgaria stapanita de crima organizata

In Bulgaria, unde crima organizata este problema cheie, grupurile societatii civile se plang de faptul ca legislatia anti-coruptie nu are masuri concrete de combatere a abuzurilor, in vreme ce achizitiile publice corupte permit scurgerea anuala a milioane de euro din bugetul de stat. Guvernul condus de socialisti a indeplinit cea mai mare parte a solicitarilor legislative din partea Uniunii Europene insa a aratat putina hotarare in a obtine rezultate in combaterea puternicelor clanuri criminale. Diplomati de la Sofia spun ca adesea oficiali guvernamentali fac parte din grupuri aflate in legatura cu agenti ai fostelor servicii secrete care conduc o vasta parte a micii economii a Bulgariei. Nimeni nu a fost condamnat pentru zecile de crime comandate din ultimii ani. Mai multe, procurorul general de la Sofia a declarat de curand ca este nevoie de rabdare pentru eliminarea fraudelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.