O seceta atat de devastatoare ca in acest an nu s-a mai inregistrat din 1946 sau 1947, iar acest lucru se va resimti serios din punct de vedere economic, spune presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

"Deocamdata, nu am facut decat un inventar al pagubelor la culturile de toamna, iar situatia este foarte grava. Si mai grav este ca nu se mai poate face nimic. Nici daca ploua, nu se mai salveaza nimic", sustine Adrian Radulescu. Statisticile intocmite pana acum de producatorii agricoli arata ca mai bine de jumatate dintre culturile de toamna sunt compromise in totalitate. Cea mai afectata pare sa fie cultura de orz, cu o medie de 60%, urmata de grau - 50% si rapita - 40%. "Sunt insa si zone in care culturile sunt afectate in proportie de 100%", spune Adrian Radulescu.

In acest conditii, efectele sunt usor de anticipat "scumpiri pe toata linia", dupa cum ne avertizeaza chiar producatorii agricoli. Iar majorarile de preturi nu se vor resimti doar la materia prima, fiind asteptate, incepand cu trimestrul patru al anului, scumpiri la energie si apa. Astfel, in conditiile in care culturile nu vor acoperi necesarul de consum, se va apela la importuri.

"Cu siguranta ca vom importa cel putin un milion de tone de grau si asta din toamna, deoarece rezervele existente in acest moment sunt de 300.000 tone, ceea ce acopera necesarul pentru doar trei luni", a mai adaugat Adrian Radulescu.

Desi este convins sa painea se va scumpi in scurt timp, presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, spune ca acest lucru se va intampla nu numai din cauza pretului de import pentru grau, care a crescut destul de mult in ultima perioada, ci si pentru ca pretul "la intern" va fi majorat.

"Recoltarea graului a inceput deja, iar pretul de vanzare este de 5.000 lei/kilogram, inclus de noi in pretul painii, ceea ce nu va duce la o majorare. Acest pret, insa, nu va ramane neschimbat, deoarece, pe fondul crizei generate de productia redusa, producatorii vor include in pret, din toamna, costuri de depozitare etc. Preconizez o majorare de cel putin 1.000 lei, ceea ce va duce la scumpirea painii cu cel putin 10%. Si aceasta nu este tot, deoarece seceta va scumpi apa, energia etc. Si Doamne fereste sa facem economie la apa", a declarat Aurel Popescu.

Cresterea preturilor la energie, apa sau cereale va determina o majorare in lant pentru toate produsele de baza, respectiv carne, lapte, ulei, zahar. Producatorii se feresc sa lanseze cifre, insa punctul de pornire este de 10%, majorarile putand ajunge, in unele cazuri, pana la 25-30%. Si legumele si fructele vor fi mai scumpe, deoarece sute de hectare sunt deja compromise, iar pentru asigurarea consumului fie se va apela la importuri, fie acolo unde fructele sau legumele au scapat de seceta, cresterile de pret vor depasi 30%, potrivit unor surse din domeniu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.