400 de sindicalisti de la CNSLR-Fratia s-au imbarcat in autocare, ieri dimineata, pentru a participa la Euromitingul de la Bruxelles, de pe 19 martie. Entuziasmati, oamenii au ajuns la locul de intalnire - Piata Revolutiei - cu mult inaintea autocarelor. Inca doua autocare, pline-ochi cu sindicalisti ardeleni, i-au asteptat la Baile Felix.

Anii trecuti, au iesit la Euromiting numai cativa reprezentanti de la Fratia. Ca la orice drum lung, delegatii si-au adus cu ei conserve, fructe, medicamente, haine si carti de joc. La loc de cinste au impachetat "sculele" de protest: bannere, veste cu tricolorul pictat si cu sigla confederatiei in mijloc, steaguri, goarne, fluiere. Unii si-au adus si pernute de acasa, auzind ca e rost de dormit in autocar.

Delegatia va ajunge la Bruxelles pe data de 18, cand va trage, in sfarsit, la un hotel de langa oras. De la Fratia participa reprezentanti din toate sindicatele afiliate, respectiv din mai toate domeniile de activitate. Sunt asteptati la Bruxelles si reprezentanti de la celelalte confederatii, dar in numar mai mic. Cei mai fericiti ca ies in fata Europei sa-si apere drepturile sunt pensionarii din Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania.

Desi Euromitingul se organizeaza anual si de fiecare data au participat si romani, pensionarii nu au putut fi prezenti fiindca federatia lor nu a avut bani sa ii trimita. "De data aceasta au reusit sa trimitem vreo sase oameni, fiindca l-am rugat pe presedintele Marius Petcu sa le plateasca si lor diurna, sa-si poata lua ceva de mancare. In mod normal, fiecare sindicat participant isi plateste singur cheltuielile. Presedintele federatiei noastre nu a putut sa mearga fiindca e batran si are sanatatea subreda, asa ca am trimis oameni un pic mai tineri, care speram sa reziste drumului obositor", a spus Preda Nedelcu, vicepresedintele Federatiei Pensionarilor.

La Euromitingul cu tema "Noi locuri de munca - mai multe si mai bine platite" vor participa circa 300.000 de sindicalisti afiliati la Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES), din 100 de tari. Momentul culminant va fi marsul international de 4 kilometri. Organizatorii actiunii sunt, pe langa CES, Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere si Confederatia Mondiala a Muncii.

"Vom protesta in primul rand impotriva modificarilor din Codul Muncii. In plus, vom solicita, laolalta cu celelalte tari, locuri de munca mai bine platite. Nu vom uita sa ne exprimam inca o data dorinta de integrare in UE", a spus Marius Nistor, vicepresedintele CNSLR Fratia. Acesta a adaugat ca scopul participarii romanilor la Euromiting este, in primul rand, sa demonstreze ca sunt solidari cu sindicalistii europeni.

"In plus, nu dorim sa intram in Europa in genunchi, ci cu o patura de mijloc dezvoltata, asa cum e normal. De fapt, sindicatele noastre s-au integrat mai repede decat Romania in structurile europene".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.