Guvernul a dispus interdictia de udare a gradinilor in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei cu apa scoasa din subteran. Restrictia va fi pusa in aplicare de autoritatile locale si este cea mai usoara dintr-o serie graduala de masuri. Daca seceta va continua, urmatoarea masura cu efect asupra populatiei va fi interzicerea spalarii masinilor si a strazilor.

Conform Planului de restrictii si de folosire a apei in perioade deficitare, se vor aplica trei etape: reducerea treptata a alimentarii cu apa a sistemelor de irigatii, diminuarea treptata a debitelor alocate unitatilor economice mari, piscicole amenajate si industriei zootehnice si reducerea treptata a debitelor de apa pentru populatie. "Cetatenii ar trebui sa dea dovada de raspuns civic. Sa faca dusuri cit mai scurte, sa nu lase robinetele sa curga prea mult. Am cerut, de asemenea, Ministerului Administratiei si celor de la Directia Apelor sa ne prezinte posibilitatile de forare de noi puturi de adincime si o situatie cu rezervele de apa subterane existente", ne-a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Rezerva de apa a Romaniei va scadea dramatic in urmatoarele doua luni, potrivit unui raport realizat de expertii Ministerului Mediului. "In momentul de fata, seceta este cea mai puternica inregistrata in Romania, chiar mai accentuata decit cea din anii ’46-’47. De asemenea, rezerva de umiditate din sol pentru lunile iulie si august in Cimpia Romana, Moldova, Dobrogea si in Cimpia de Vest va scadea dramatic", se precizeaza in raport.

Referitor la situatia meteorologica, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, spune ca, pe termen lung, cantitatile de precipitatii din luna iulie pot ajunge si la 40 l/mp, dar numai punctual, pe suprafete mici, astfel ca acest fenomen nu va ameliora seceta.

Potrivit autoritatilor, in prezent, Romania are o rezerva de un miliard de metri cubi de apa, cantitate suficienta pentru cinci luni.

Franta: "Nu mai umpleti piscina!"

Franta a impus rationalizarea apei in sapte dintre cele 96 de regiuni administrative inca din luna mai, din cauza riscului de seceta. Masurile impuse in premiera anul trecut pornesc de la interdictia de spalare a masinilor sau de umplere a piscinelor pina la masuri in domeniul agriculturii. "Perioadele succesive de seceta din ultimii ani, combinate cu temperaturile foarte ridicate, necesita vigilenta si anticipare", a justificat masurile ministrul francez al agriculturii.

Cum sa ne protejam de soare

Medicii recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea protectiei, cum ar fi palarii, umbrele, ochelari de soare, in cazul in care expunerea nu poate fi evitata. Potrivit prognozelor meteorologice, perioada de canicula va continua. In acest sens, Ministerul Sanatatii Publice recomanda ca persoanele virstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace, sa evite deplasarile in spatiul liber intre orele 9.00 si 19.00. Totodata, romanii ar trebui sa consume pina la patru litri de lichide pe zi. Si consumul de cafea si de bauturi alcoolice trebuie redus. MSP atrage atentia ca respectarea acestor recomandari poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile ridicate. (Oana Munteanu)