O iubire perfecta. Pierre Amoyal si "Kochanski" Stradivarius. Doua nume celebre, o iubire ce rezista de zeci de ani. Este povestea pe care unul dintre cei mai mari violonisti ai lumii o poate trai doar alaturi de o vioara la fel de celebra. "De la virsta de 24 de ani m-am indragostit de ea si am reusit sa o cumpar cind aveam 25 de ani", a spus maestrul francez despre vioara care i-a schimbat viata. "Astazi ma aflu aici, saptamina viitoare o sa fiu la Sankt Petersburg, din hotel in hotel, ea este peste tot cu mine." Desi, de-a lungul vremii, a avut ocazia sa cinte si la alte viori Stradivarius, francezul a ramas fidel primei sale iubiri. Impreuna, ca un duet celebru, cei doi au concertat miercuri seara in inchiderea stagiunii 2006-2007 a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Intr-un spectacol dublu, al muzicii si al viorii "Kochanski" Stradivarius.

"Cind am inceput cariera aveam in minte un sunet special pe care voiam sa il ating, voiam o vioara speciala. Am cautat acel sunet multi ani, apoi am auzit ca idealul meu se numeste «Kochanski» Stradivarius", spune maestrul Amoyal despre vioara sa. Instrumentul, realizat in 1717 de renumita familie italiana Stradivari, a apartinut tarului Nicolae al

II-lea, care, la inceputul revolutiei, l-a incredintat violonistului polonez Pavel Kochanski, pentru a-l proteja. Vioara a avut o viata tumultuoasa, plina de peripetii: dupa ce a fost cumparata de Pierre Amoyal, a fost furata.