Relatia suprarealistului spaniol cu cinematografia este documentata la Muzeul Tate Modern din Londra.

Este de notorietate felul in care artistul suprarealist Salvador Dali s-a diseminat in lumea cinematografica. Colaborarea din anul 1930 cu regizorul Luis Buñuel a avut ca rezultat unele dintre cele mai avangardiste productii ale momentului, "Un chien andalou" si "L’Age d’or", iar in 1945 a lucrat cu Alfred Hitchcock pentru filmul "Spellbound". Colaborarea sa ca animator cu studiourile Walt Disney este insa mai putin cunoscuta.

Relatia suprarealistului spaniol cu cinematografia este explorata si documentata din punct de vedere vizual in cadrul unei expozitii-eveniment la galeria Tate Modern din Londra, in cadrul creia sint exemplificate influentele filmului asupra lucrarilor artistului si aportul sau in unele productii cinematografice. "Dali&Film" cuprinde peste 100 de lucrari din toata lumea. Dupa ce va fi inchisa la Londra, expozitia va fi redeschisa in Hollywood si Florida, iar in final va ramine la Museum of Modern Art din New York.

"Dali nu a incercat filmul cu degetul. A fost profund implicat in lumea cinematografica de-a lungul intregii sale cariere", a spus Matthew Gale, curatorul expozitiei de la Tate. "Speram ca aceasta expozitie va deschide noi perspective asupra artistului. Spectacolul vizual este rezultatul unor studii temeinice", a completat el. Dali, un fan al desenelor animate, l-a cunoscut pe Disney la o petrecere si in scurt timp a inceput sa lucreze cu studiourile Disney Burbank.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.