Caldura mare si miros de gaz. Oameni disperati care de doi ani se otravesc in fiecare zi cu apa din fantani. Comuna Lalosu, din Valcea, nu are apa! Ce se ascunde in pamantul care le face viata un cosmar se numeste "secret de stat" deocamdata. Iar faptul ca stau pe o comoara nu-i ajuta cu nimic.

Oamenii beau apa cu substante inflamabile la Lalosu. Autoritatile nu au fonduri sa le asigure apa potabila, iar puturile pe care le sapa sunt inutile: peste tot iese gaz! Si e inflamabil. "Nu mai exista apa potabila in comuna. Multi ignora orice avertisment si folosesc apa din fantani, din lipsa banilor", ne-a spus primarul Ion Toma. Toti asteapta ajutorul care intarzie sa vina. "La 21 de metri am sapat put si-am dat de gaze. Acuma e astupat", ne-a explicat Maria Matei, una dintre victimele substantelor inflamabile care au infestat solul. Putul e acoperit cu o piatra de moara, dar mirosul de gaz se simte in toata curtea.

TOTUL IN ZADAR. "Am sapat-o de-o saptamana. Trebuie astupata ca sa nu cada copilu’. Am un copil de doi ani. Da’ uite, daca dam la o parte ies gaze. Ce sa fac? Unde sa ma duc? S-o astup din nou? Am dat 40 de milioane. Si-as fi sapat mai mult da’ n-a mai putut sa mai treaca de gaze. Am zis sa o fac mai adanca, poate n-o fi asa. O folosim pentru spalat. Si peste strada sunt gaze. A zis ca ne baga in decembrie, da’ noi pana atuncea ce facem?", ne spunea femeia disperata. La vecinii ei e la fel. Cineva isi spala masina cu furtunul pe strada, iar mirosul greu de combustibil ne-a dat si noua dureri de cap. La propriu. Ei le au in fiecare zi. Si la figurat. Unii ar spune ca s-au obisnuit, dar nu e nici pe departe o obisnuinta buna.

PROMISIUNI SI ASTEPTARE. "Ne promite mereu, da’ nu ne face. Eu nu beau apa de-aicea si nici un vecin nu bea ca nu se poate. Asta nu e apa nici de gatit. Ce sa facem, domne, daca n-avem apa? De unde sa ma duc sa iau de spalat? De la Oltet?", se plangea Maria Matei in timp ce ne conducea spre curtea vecinilor sai. "Va rog frumos, numai sa vedeti cum e deasupra. Luceste. E pacat de Dumnezeu!" Iar unul dintre localnici a scos o galeata de apa din put, pentru a ne satisface curiozitatea.

"E numa unsoare deasupra apei. Mai scoatem sa mai udam si de ce scoatem, de-aia e mai rau. Daca nu udam pier, de le udam, se strica. Uitati, are culoare si e lucioasa, asa. Deasupra apei ramane de parca e gazolina sau motorina", ne explica omul, cu multa amaraciune. Si el mai spera intr-o minune, dar nu mai are incredere in promisiuni. "Venira de ne filmara, da’ nu facura nimica. Pana ne baga ei apa murim naibii! Eu am copil de crescut. Sunt vreo doi ani si ceva de cand e asa, da’ nu s-a spus. Venira astia peste noi de bagara fire prin vii, peste tot. Nu stiu ce dracu vor. Sa vie sa ne bage, domne, apa. Ca suntem in Uniune si cred ca-s bani destui la stat", se lamenta si el, ca toti vecinii lui. "Aia de bagara fire" sunt echipele de la firma care face masuratori. Iar oamenii n-au aflat mare lucru de la ei, pentru ca vorbesc doar limba maghiara. Dar s-a dus zvonul prin sat ca este vorba despre masuratori pentru Petrom, care va exploata zacamintele subterane.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.