Europenii dau liber la utilizarea telefonului mobil in timpul zborului Incepand cu septembrie 2007, pasagerii aflati la bordul oricarui avion Airbus dotat cu sistemul OnAir, vor putea primi sau trimite mesaje scrise, e-mailuri si apeluri telefonice in timpul zborurilor la altitudini de peste 3.000 metri. Membrii echipajului au permisiunea de a opri sistemul sau de a restrictiona o parte din servicii dupa cum considera ca este necesar, pentru a evita situatiile neplacute. De asemenea, pot bloca primirea apelurilor in cazul zborurilor lungi de noapte.

Primul avion care va beneficia de sistem va fi probabil modelul Airbus A318 apartinand operatorului Air France. Agentia britanica BMI, liniile aeriene portugheze TAP si operatorul low-cost Ryanair s-au alaturat in acest demers, a declarat Graham Lake, directorul departamentului comercial al OnAir, un joint-venture intre Airbus si SITA, ofertant de servicii de telecomunicatie.

OnAir nu va stabili si planul tarifar al serviciilor de telecomunicatii oferite, desi se estimeaza ca un apel telefonic ar putea ajunge la 2,50 dolari (1,86 euro) pe minut, iar un SMS va costa 50 de centi, potrivit declaratiilor lui Lake.

"Este ca in cazul roaming-ului international, dar se petrece la altitudini foarte mari. Apelul este preluat de satelit in reteaua GSM respectiva", a adaugat Lake. Apelurile vor fi facturate exact ca in cazul roaming-ului international, veniturile fiind distribuite intre companiile aeriene, OnAir si operatorul retelei telefonice. Costurile serviciilor nu vor fi postate in interiorul avioanelor.